Антитютюнова реклама вустами дітей

00:00,
22 Червня 2012
5469

Антитютюнова реклама вустами дітей

00:00,
22 Червня 2012
5469
Антитютюнова реклама вустами дітей
Соціальна реклама за участю дітей є одним з найбільш дієвих способів привернення уваги до проблеми куріння. Часто вона є основою антитютюнових кампаній на телебаченні, а віднедавна – і в мережі Інтернет. 

Зрозуміло, що соціальна реклама відрізняється від комерційної. Але параметри її якості здебільшого не змінюються. Вона так само повинна: привертати увагу, западати у пам'ять, викликати в людини певні емоції та переживання.

Спеціалісти кажуть, що рекламний ролик, перш за все, має орієнтуватися на уподобання аудиторії. Так, загальновизнаним є топ-3 найпопулярніших «героїв» реклами, що, як правило, гарантують їй успішність. Це привабливі жінки, діти та тварини. Тобто якщо творці реклами хочуть привернути увагу глядачів, їм, перш за все, слід орієнтуватися на ці образи.

Повертаючись до антитютюнової реклами, можна зауважити, що з цієї трійки в ній найчастіше з’являються саме діти, адже цей варіант є найдоцільнішим. По-перше, діти викликають симпатію, по-друге, – співчуття, а по-третє, змушують дорослих замислитися над наслідками своїх вчинків. А наслідки в куріння, буз сумніву, є.

Потреба залучення дітей до такої соціальної реклами пояснюється ще й тим, що серед молоді інформаційну профілактику куріння проводити набагато ефективніше. Адже саме в молодому віці відбувається формування пріоритетів, які, певною мірою трансформуючись, зберігатимуться все життя.

Але найголовніша перевага антитютюнової соціальної реклами за участю дітей полягає в акцентуації на наслідках куріння дорослих для найближчих їм людей – їхніх власних нащадків. І ця домінанта є сильним важелем впливу на зміну настанов курців.

Розглянемо декілька прикладів такої реклами, щоб запевнитися у цій тезі.

1.  «Малолітні курці»

Тайландська соціальна реклама, творцями якої є одна з найвідоміших рекламних компаній у світі Ogilvy, демонструє, як багато курці знають про шкоду куріння і як мало піклуються про своє здоров’я.  

2.  «Наляканий маленький хлопчик»

В основі австралійського ролика – сюжет, в якому дитина губиться на вокзалі. Вона засмучена та залякана. За декілька хвилин батьки знаходять її. Але творці реклами закликають глядача уявити, що буде з дитиною, якщо через куріння вона втратить батьків назавжди.

3.  «Привабливість сигарет»

Британська соціальна реклама закликає підтримати ініціативу із введення стандартної упаковки для сигаретних пачок. У ній діти розповідають, якими привабливими їм здаються ці упаковки та які позитивні відчуття вони викликають. 

4.  «Дитячі виправдання»

Антитютюнова реклама з Росії демонструє, як діти-курці пояснюють причину наявності в них цієї шкідливої звички. Образ дівчаток та хлопчиків, які тримають в руках сигарети викликає негативні асоціації, а їхнє коментування своїх дій дійсно змушує сприймати відповідні виправдання з вуст дорослих несерйозно.

5.  «Загроза сигаретного диму для дитячого організму»

Канадська антитютюнова реклама розповідає історію хлопчика, який з нетерпінням очікує, коли у його родині з’явиться немовля. Але він боїться, що сигаретний дим, якого повно на вулиці та в громадських місцях, може зашкодити його організмові. 

Як можна зрозуміти, переглянувши ці ролики, іноді залучення дітей до антитютюнової соціальної реклами може бути навіть більш ефективнішим, ніж демонстрація усіх наслідків куріння загалом.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду