У Facebook пройшла антитютюнова кампанія Unlike cigarettes [відео]

00:00,
18 Грудня 2012
1351

У Facebook пройшла антитютюнова кампанія Unlike cigarettes [відео]

00:00,
18 Грудня 2012
1351
У Facebook пройшла антитютюнова кампанія Unlike cigarettes [відео]
Її організатором стала Національна онкологічна спільнота Малайзії (National Cancer Society of Malaysia).

Першим етапом кампанії була зйомка відеороликів за участі молодих, але вже відомих, акторів, телеведучих, музикантів і спортсменів Малайзії. У форматі бліц-інтерв’ю вони розповіли, чи пробували колись курити і що їх до цього спонукало, чому кинули і як зараз ставляться до цієї звички.  

Наступним етапом ініціативи стало проведення конкурсу для молодих людей віком від 13 до 24 років. Учасники мали зняти власне відео з розповіддю про те, чому курити – не модно, викласти його на сторінці конкурсу в соціальній мережі Facebook та поділитися посиланням на нього зі своїми друзями.

Серед всіх надісланих робіт журі обрало п’ять найцікавіших – їх автори отримали в якості нагороди  телевізори, принтери та планшети.

Переможці конкурсу, фото - http://www.facebook.com/MakeThatChoice

За три тижні новостворену сторінку конкурсу вподобало понад 4,5 тисячі користувачів. Після завершення акції Онкологічна спільнота Малайзії продовжує її оновлювати  – тепер тут розміщують інформацію про те, як знизити ризики захворіти на рак і дають поради щодо ведення здорового способу життя.

Малайзія займає одне з перших місць у світі за рівнем поширеності куріння серед дітей та молоді. За даними Tobacco Atlas, там курить аж 36,6% хлопчиків у віці 13-15 років. Вищі показники мають лише Федеративні штати Мікронезії – 36,9%, Королівство Тонґа – 37,5%, Східний Тимур – 50,6% та Папуа-Нова-Гвінея – 52,1%. Натомість серед малайзійських дівчат курцями є тільки 4,2%. Подібні пропорції зберігаються і серед дорослого населення країни – курять 45,6% чоловіків і 2,4%  жінок.

Як ми вже писали, дитяче куріння є наслідком слабкого антитютюнового законодавства низки азійських та африканських країн, на завоювання ринку яких тютюнові компанії протягом останніх років почали кидати все більше ресурсів. Така їх переорієнтація пов’язана з успішною антитютюновою політикою США та Європи, завдяки якій там вдалося знизити рівень споживання тютюнових виробів і суттєво утруднити процес залучення нових споживачів. За даними ВООЗ, у цивілізованих країнах кількість курців щороку знижується на 1%, натомість серед жителів бідних країн – зростає на 3-5% в рік. 

Така динаміка пояснюється якраз тим, що в більшості країн Азії та Африки антитютюнових обмежень фактично не існує – як наслідок там проводяться масштабні рекламні кампанії, мета яких – залучення щонайбільшої кількості людей до куріння. Акцент ставиться на дітей і молодь, оскільки ставши постійними курцями зараз вони зможуть приносити стабільний прибуток виробникам сигарет ще протягом найближчих 20-30 років.

Основні повідомлення рекламних кампаній у цих країнах зводяться до нав’язування стереотипу про те, що курять – успішні та заможні люди.  Сигарета стає своєрідним символом статусності. Приміром, саме тому в рекламі сигарет, орієнтованій на африканське населення, знімаються переважно білі.  У місцевих вони асоціюються з заможними країнами, а отже народжується хибне уявлення про те, що курять – багаті.

Джерело: FMT, The New Straits Times, Голос России

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
organizer.wordpress.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду