Канадський видавець вилучив рядки про куріння з найстарішого вірша про Санту

00:00,
10 Грудня 2012
1477

Канадський видавець вилучив рядки про куріння з найстарішого вірша про Санту

00:00,
10 Грудня 2012
1477
Канадський видавець вилучив рядки про куріння з найстарішого вірша про Санту
Памела Маккол (Pamela McColl), канадський видавець і відомий антитютюновий активіст, вилучила зі збірки класичних різдвяних віршів, яку підготувало її видавництво, рядки зі згадкою про те, що Санта-Клаус курить, – повідомляє Guardian.

Пані Маккол вважає, що образ Санта-Клауса, який курить трубку, негативно вливає на дітей – так у них формуються позитивні асоціації щодо куріння, яке сприймається як цілком припустиме і побутове явище.

«Санта – це вигаданий персонаж, який має найбільший вплив на дітей у світі. Він має подавати гарний приклад. Переконана, що Санта 21 століття не має курити», – заявила Памела Маккол.

Рядки про куріння вона вилучила зі всесвітньовідомого різдвяного вірша «Ніч перед Різдвом, або візит Святого Миколая», який 1823 року написав Климент Кларк Мур. Йдеться про слова: «The stump of a pipe he held tight in his teeth / And the smoke, it encircled his head like a wreath» («Стару люльку у зубах міцно він тримає/ І поважно кільця диму з рота випускає.- пер. І. Форостюк).

Американська бібліотечна асоціація висловила публічне обурення діями видавця, заявивши, що таке втручання у текст є нічим іншим як проявом цензури, який спотворює оригінальний текст автора. У відповідь на це Памела Маккол заявила, що вилучення кількох рядків не змінює загальний зміст вірша, не утруднює його сприйняття і не викривлює історичного фону тексту.

Нагадаємо, що «Ніч перед Різдвом, або візит Святого Миколая» вважається першим художнім твором, в якому описали класичний образ Санта-Клауса і саме Клименту Муру світ завдячує появою цього казкового персонажа. Донедавна його зазвичай зображували з трубкою для куріння або сигаретою. Цей образ часто використовували в рекламі сигарет.

Lucky Strike Ad

Marlboro

Chesterfield

Murad

Pall Mall

Camel

Peter Schuyler

Фото - blogs.villagegreen.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
publicdomainpictures.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду