У липні кількість матеріалів з ознаками замовності була рекордною за півріччя

00:00,
15 Серпня 2012
1272

У липні кількість матеріалів з ознаками замовності була рекордною за півріччя

00:00,
15 Серпня 2012
1272
У липні кількість матеріалів з ознаками замовності була рекордною за півріччя
Це засвідчують дані узагальненого моніторингу матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) в теленовинах, а також випадків замовчування важливої для суспільства інформації за липень 2012 року.

У липні кількість матеріалів з ознаками замовності (або цензури) була рекордною за півріччя. Значну частину їх становило висвітлення каналами подій, пов’язаних із ухваленням «мовного» закону, акцій протесту з цього приводу. Лідерами з розміщення таких матеріалів стали «Перший канал» (51 матеріал), ICTV (39 матеріалів) та «Інтер» (38 матеріалів).

Так, наприклад у понеділок, 2 липня, Перший канал, «Інтер», СТБ і «Україна», висвітлюючи перебіг погоджувальної ради ВР, замовчують основну обставину, з якої «мовний» законопроект Колесніченка та Ківалова не міг би бути внесений до порядку денного парламенту – на цей момент профільний комітет обробив лише 300 з 2000 поправок до законопроекту, внесених переважно опозицією. У вівторок, 3 липня, всі канали обмежуються емоційними репортажами про ухвалення «мовного» законопроекту парламентом. Жодний з цих репортажів не дає вичерпної відповіді на питання як саме відбулося внесення законопроекту до порядку денного та як саме воно було проголосоване. Замість чіткого викладення фактів журналісти подають власні оцінки та інтерпретації. Загальна картина, змальовувана телеканалами, виглядає так, що більшість провела «блискавичну операцію», а опозиція «нічого не зрозуміла й проґавила».

Цього ж дня більшість каналів дуже коротко та неповно висвітлювала початок акції протесту під Українським домом і протестні дії по інших містах. «1+1» взагалі не повідомляє про початок акції та голодування депутатів від «НУ-НС». Лише СТБ згадує про застосування «Беркутом» сльозогінного газу проти мітингувальників у Києві.

Матеріалів бізнесової тематики з ознаками замовності у липні було небагато. На каналах групи Пінчука пройшло по сюжету щодо Фонду Олени Пінчук, на «Україні» – рекламний сюжет про гелікоптерне таксі до Борисполя.

Для реалізації політичного замовлення значну роль продовжують відігравати замовчання тем або їх складових (позицій і аргументації окремих сторін, експертних оцінок, конкретних фактів і бекграундів), оприлюднення яких є невигідним для влади. Лідерами у цьому аспекті є «Перший канал» (213 фактів замовчань), ICTV (206) та «Інтер» (197).

У липні загальна кількість замовчаних каналами тем різко зросла, порівняно з попередніми показниками. Це пояснюється, знову ж таки, надзвичайною активізацією подій політичного життя, пов’язаною з ухвалою на початку тижня «мовного» закону.

Жодний із телеканалів у основних випусках новин не повідомляв про, зокрема, такі події: «Репортери без кордонів» вказують на різке погіршення стану свободи слова в Україні (1 липня), незалежна медіа-профспілка закликає «регіонала» Ландика забрати заяву на журналістів LB.ua з прокуратури (2 липня), три «регіонала» запевняють, що не голосували за «мовний проект» і відкликають «свої» голоси (4 липня), охорона парламенту не пускає журналістів до ложі преси (3 липня), на телеканалі ТВі проводять вилученя всіх документів, починаючи з 2008 року (12 липня), сайт ex.ua знову заблоковано (2 липня).

З повною версією моніторингу можна ознайомитися тут.

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Об’єктом моніторингу є сюжети суспільно-політичної тематики у вечірніх (головних) випусках новин на «Інтері», ICTV, «1+1», СТБ, Новому каналі, Першому національному, 5-му каналі й ТРК «Україна». Період проведення моніторингу: 2–8 липня.

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «Інтерньюз Нетворк». Методологію проведення моніторингу викладено тут. Матеріали проекту читайте в рубриці «Моніторинг» сайту MediaSapiens. У 2012 році методологія зазнала зміни, й тепер моніторинг здійснюється протягом одного тижня щомісяця.

Примітка: за липень – дані за тиждень із 2 по 8 липня, за червень – дані за тиждень із 4 по 10, за травень – із 14 по 20, за квітень – із 9 по 14, за березень – із 12 по 17, за лютий – середньотижневі показники.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Shanghaiist
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду