Комітет захисту журналістів констатує посилення цензури у Китаї

00:00,
30 Жовтня 2012
1185

Комітет захисту журналістів констатує посилення цензури у Китаї

00:00,
30 Жовтня 2012
1185
Комітет захисту журналістів констатує посилення цензури у Китаї
Тиск на міжнародні новинні агентства та авторитетні ЗМІ – поширена практика у Китаї, однак особливо ця тенденція посилилася у поточному році, відзначає Комітет захисту журналістів (CPJ).

У переддень з’їзду КПК в листопаді офіційний Пекін посилює цензуру закордонних медіа, зауважує міжнародна медіаорганізація.

Як відомо, минулої п’ятниці у країні було заблоковано китайську та англомовну версію сайту The New York Times – після публікації газетою результатів власного розслідування, згідно з якими родина прем’єр-міністра країни Вень Цзябао (Wen Jiabao) володіє активами у розмірі $ 2,7 млрд.

Згодом адвокати Цзябао публічно заявили про те, що дані авторитетного видання є неправдивими, а сам прем’єр-міністр не має «прихованих статків».

МЗС Китаю підтвердило на прес-конференції факт цензури, назвавши його таким, що відповідає законодавству країни.

Дослідження Комітету захисту журналістів засвідчує: публікації про політичних лідерів, особливо ті, що стосуються отриманих політиками завдяки своєму статусу вигод, жорстко контролюються китайською владою.

Медіаорганізація також звертає увагу і на той факт, що у понеділок знімальній групі Sky News перешкоджали готувати репортаж про екологічні протести у провінції Чжецзян. Демонстранти виступали проти рішення уряду побудувати в цій місцевості нафтохімічний завод. Поліція розігнала журналістів Sky News, також під час акції протесту було затримано кореспондента Agence France-Presse.

У червні в Китаї заблокували доступ до Bloomberg News – у зв’язку із висвітленням теми особистих статків, накопичених наближеними до віце-президента Cі Цзиньпіна (Xi Jinping) особами. Сам Цзиньпін, котрий, як очікується, на з’їзді КПК у листопаді змінить на посаді лідера партаї Ху Цзіньтао (Hu Jintao), у минулому виступав проти корупції.

У травні Міністерство закордонних справ країни відмовилося подовжити акредитацію кореспондента Al Jazeera Мелісси Чан (Melissa Chan). Уперше з 1998 року закордонного репортера фактично вигнали з Китаю – при чому без будь-яких пояснень, нагадує Комітет захисту журналістів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Uchinatravel
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду