ms.detector.media
MediaSapiens
22.04.2021 11:46
РосЗМІ поширюють фейк про те, що Google визнала борщ російською стравою
РосЗМІ поширюють фейк про те, що Google визнала борщ російською стравою
Насправді Google взагалі не займається такими справами та не може визначати належність страви до якоїсь країни.

Кілька російських інформаційних видань поширили матеріал про те, що Google нібито визнала, що борщ — російська страва. Проте борщ просто увійшов у матеріал під назвою «10 російських страв, які увійшли в історію», який розмістили на платформі Google Arts & Culture. Сама ж компанія Google не може визначати якій саме країні належить  страва, а текст на платформі написаний за допомогою компаній-партнерівамериканського фотобанку LIFE Photo Collection, іспанської Королівської академії гастрономії і російського Федерального агентства з туризму. Про це пише Stop Fake з посиланням на The Insider.

Інформація про російський борщ з’явилася зокрема у виданні РІА «Новости», яке винесло публікацію на головну сторінку під заголовком «Google визнав борщ російською стравою». Як пише Stop Fake, у тексті  йдеться:

«Інтернет-платформа “Google мистецтво і культура” включила борщ до списку десяти російських страв, які увійшли в історію. “Історія борщу сягає глибини століть, але в ХХ столітті цей простий і ситний суп став основною стравою в меню кафе від Хабаровська до Бреста!” – розповідається в статті. <…> Вони уточнили, що в куховарських книгах існує багато варіантів борщу, а український – з тертим салом і часником – один із них. Цю страву можна готувати з різними видами м’яса – беконом, сосисками і вареною яловичиною – або з червоним перцем і копченою свининою (“по-флотськи”)».

Також про це написало і видання «Вести» із заголовком «Google назвав борщ російською стравою».

«"Визнання" російських прав на борщ з боку Google здалося важливою новиною відразу двом найбільшим державним пропагандистським ЗМІ. Незрозуміло, щоправда, чому Google розглядають як авторитетну в цьому питанні інстанцію. Але Google взагалі не займається розглядом таких питань, а на Google Arts & Culture публікують свої матеріали партнери платформи — пов’язані з культурою і туризмом організації із різних країн. Нещодавно там  з’явилася  публікація під назвою "10 російських страв, які увійшли в історію"; серед цих десяти згадується і борщ. Публікація супроводжується дисклеймером: "Деякі історії створюються незалежними авторами і не завжди відображають позицію організацій, які надали матеріали"», — пишуть фактчекери.

Нагадаємо, у березні цього року борщ увійшов у топ-20 найвідоміших супів світу.

Фото: unsplash

ms.detector.media