М’яка сила дезінформації. Як Кремль обманює світ, просуваючи вакцину від коронавірусу Sputnik V

М’яка сила дезінформації. Як Кремль обманює світ, просуваючи вакцину від коронавірусу Sputnik V

13:18,
16 Лютого 2021
2862

М’яка сила дезінформації. Як Кремль обманює світ, просуваючи вакцину від коронавірусу Sputnik V

13:18,
16 Лютого 2021
2862
М’яка сила дезінформації. Як Кремль обманює світ, просуваючи вакцину від коронавірусу Sputnik V
М’яка сила дезінформації. Як Кремль обманює світ, просуваючи вакцину від коронавірусу Sputnik V
Атака на іспаномовний медіапростір, дезінформація в соцмережах, вирвані з контексту заяви політиків та дивовижне перетворення «мавпячої» вакцини на людську. І все це зовсім не задля порятунку світу.

5 лютого The New York Times звинуватило російські провладні медіа у спотворенні правди про західні вакцини від коронавірусу заради просування російської вакцини Sputnik V. Видання посилається на аналітиків, джерела в американському уряді та представника Державного департаменту Сполучених Штатів Америки. Російська дезінформація, про яку пише NYT, переважно поширюється в Латинській Америці, Східній Європі, Центральній і Західній Африці. У Держдепартаменті США вважають, що дії російської пропаганди «підривають глобальні зусилля із припинення пандемії».

Російська пропаганда активізувалась у серпні 2020 року, коли Путін оголосив про прискорену реєстрацію в Росії «першої у світі» вакцини від коронавірусу. Експерти застерігали Москву від поспіху, адже таке «лідерство» у світовій гонці вакцин загрожує безпеці пацієнтів. Більшість виробників ліцензованих вакцин отримали дозволи на підставі проміжних даних, але продовжують повноцінні дослідження й далі; що ж до російської розробки, то до її прозорості були питання вже на ранніх етапах. Та замість доводити безпечність і дієвість своєї вакцини, Росія запустила пропагандистську машину для дискредитації інших.

Зосередилися передусім на Латинській Америці. Мексика, яка однією з перших уклала угоду з Pfizer, і Аргентина, яка вагалась, яку вакцину закуповувати, стали найбільшими жертвами. Перша вже підписала угоду на закупівлю десятків мільйонів доз російської вакцини, друга в січні розпочала вакцинацію російським препаратом. El País констатує, що це не останні успіхи — завоювання Латинської Америки російською вакциною триває.  Як це вдалося Росії?

 

Атака на Латинську Америку

Наприкінці грудня Кирило Дмитрієв, голова Російського фонду прямих інвестицій, який займається просуванням російської вакцини, заявив: «через геополітику» Sputnik V «ніде розвернутися», тому головні ринки для збуту вакцини — Латинська Америка, Близький Схід, Азія й Африка.

Майданчиком для латиноамериканської операції стали порівняно популярні в регіоні іспаномовні версії Russia Today і Sputnik, а також соціальні мережі. Не останню роль відіграв офіційний твітер-акаунт посольства Росії в Мексиці. За Аргентину також узявся фонд «Русский мир», філії якого діють в усьому світі. Він просуває вакцину через свої культурні центри та конференції лікарів, які колись здобули освіту в Радянському Союзі. На сайті фонду є цитата з опублікованої у виданні Noticias Argentinas піар-статті про російську вакцину.

Брет Шефер, представник групи Alliance for Securing Democracy, розповів The New York Times, що інформація, спрямована на просування російської вакцини, здебільшого вирвана із загального контексту, а повідомлення часто бувають маніпулятивними. Водночас із вихвалянням своєї вакцини російські медіа роздмухують кожну негативну історію чи проблему, пов’язану із західними вакцинами Pfizer, Moderna і (на ранніх етапах — що було потім, читайте нижче) AstraZeneca. RT Espanol, elEconomista та CubaSí штампували новини про смерті, нібито спричинені західними вакцинами (насправді зв’язок жодної смерті вакцинованої від коронавірусу людини з власне вакцинацією поки що не доведений), подаючи їх так, ніби щеплення вбивають людей. 

Twitter відмовився відповідати на запитання The New York Times про російську дезінформацію щодо вакцин, бо проводить розслідування. Представниця Facebook Ліз Буржуа заявила, що компанія у грудні фіксувала приховану діяльність Росії, пов'язану з COVID-19, але зараз такого немає. Втім дописи фінансованих урядом російських медіа соцмережа «прихованою діяльністю» не вважає.

«Це були скоординовані зусилля, які були частиною піар-кампанії та частково дезінформацією, — коментує дослідник організації First Draft Хайме Лонґорія. — Одна з найбільших операцій, яку ми спостерігали, була спрямована на пропаганду вакцини в Латинській Америці, і схоже, вона подіяла».

Хоча не всюди це вдалося так легко: Бразилія відмовилася прискорено реєструвати Sputnik V, бо препарат не відповідає державним вимогам до вакцин. Хоча Росія трактує цю відмову лише як прохання надати додаткову інформацію. Та Росія веде свій наступ одночасно на багатьох фронтах, тому одна програна битва не означає кінця війни.

 

«Дефіцит доброти і гуманізму»

Один із головних проповідників російської вакцини — Володимир Путін. 22 вересня 2020 року він уперше з 2015-го виступив на сесії Генеральної асамблеї ООН. Російський президент закликав до зняття «бар’єрів, заборон, обмежень, нелегітимних санкцій», тиснув на «дефіцит доброти і гуманізму» і хвалив вакцину, яка «довела свою надійність, безпеку та ефективність». На саміті країн G20 Путін сказав, що Sputnik V врятує людство. Хоча сам рятуватися розробкою російських вірусологів не поспішає. Поки 78-річний президент Америки Джо Байден вакцинувався у прямому ефірі першою дозою вакцини Pfizer, заохочуючи громадян до вакцинації, Путін відмовився зробити таку саму послугу своїй нації — мовляв, вакцина не сертифікована. Щепити нею громадян Росії та агресивно просувати її на зовнішніх ринках це чомусь не заважає.

Головним аргументом проти російської вакцини довго було те, що вона не пройшла повноцінних випробувань. І ось нарешті 2 лютого науковий журнал Lancet оприлюднив результати третьої фази випробувань Sputnik V. Вони нібито продемонстрували 91,6% ефективність вакцини. У Всесвітній організації охорони здоров’я публікацію назвали «хорошою новиною». Скептично налаштовані експерти погоджуються, що цифри в дослідженні «непогані», але не знімають своїх претензій до непрозорості дослідження.

До тих, хто не читає Lancet, «хорошу новину» донесли «Известия», ТАСС, RT та інші. А головний промоутер російської вакцини Кирило Дмитрієв заявив, що публікація «змусить замовкнути» критиків російської вакцини. Розтягнули на цитати й заяву голови дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля, який, приїхавши до Москви, «привітав Росію з успішним завершенням випробувань». Ще у грудні Боррель звинуватив Росію в поширенні дезінформації для продажу своєї вакцини: мовляв, кремлівські ЗМІ висміюють західних виробників вакцин, що «в деяких випадках призводить до абсурдних заяв про те, що вакцини можуть перетворити людей на мавп».

Тепер уже Росія намагалася позиціонуватись як жертва дезінформації. Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков вважає, що «неоднозначна реакція» західних країн на вакцину Sputnik V пов’язана передусім із конкуренцією. У міністерстві оборони Росії попередили, що «за кордоном хочуть дискредитувати російську вакцину» в соціальних медіа та «грантоїдських» російськомовних ресурсах і буцімто «виділили на це кошти».

Водночас у самій Росії не приховують, що Sputnik V потрібен Кремлю не для порятунку світу. Російський політолог Павло Фельдман прямо каже, що торгівля вакциною для Росії — спосіб компенсувати втрати внаслідок економічної кризи, а політолог Дмитро Журавльов називає вакцину інструментом «м’якої сили», що змусить світову спільноту почати спілкуватись із Росією. До речі, тими ж словами про російську м’яку міць говорить політик з «Опозиційної платформи — За життя» Олег Волошин: «Россия добилась беспрецедентного успеха в области мягкой силы. И показала, что с сильными и способными на серьёзные свершения государствами всегда считаются. Даже когда не любят».

 

«Медичне, а не політичне питання»

Особливо важливо для російської пропаганди було добути згоду хоча б декількох європейських держав на закупівлю Sputnik V. Або, якщо не остаточну згоду, то хоча б дискусії на національному рівні (українці знають, як відбуваються такі «дискусії»), в ході яких придбання російської вакцини починають розглядати як можливий варіант. Або, зрештою, про це можна просто збрехати.

«Застосування російської вакцини не виключили у Франції!» — повідомляє Russia Today. Маючи на увазі слова представниці міністра економіки і фінансів Франції у парламенті Аньєс Паньє-Рюнаше, яка сказала, що Європа зацікавлена отримати якомога більше різних вакцин.

ТАСС цитує міністра економіки і енергетики Німеччини Петера Альтмайера, який інтерв'ю газеті Bild am Sonntag, сказав, що Sputnik V можна буде використовувати у Німеччині, якщо його дозволить Євросоюз, бо це «медичне, а не політичне питання». Тим часом Центр стратегічних комунікацій НАТО у доповіді «Відмивання інформації в Німеччині» констатує, що Росія поширює в Німеччині дезінформацію та перекручені факти, зокрема щодо коронавірусу.

«Європейські уряди все більше намагаються розширити асортимент препаратів, зокрема за рахунок російських і китайських розробок», — ідеться в сюжеті російського Euronews під заголовком «Европейцы закупают AstraZeneca и поглядывают на Sputnik V». Посилаються тут на заяву спеціального посланця ВООЗ із COVID-19 Девіда Набарро, який застерігав від «вакцинного націоналізму». Під європейськими урядами маються на увазі Австрія і Словаччина, які припускають, що російську вакцину вироблятимуть їхні підприємства, якщо вона буде ліцензована в ЄС. Канцлер Австрії Себастіан Курц сказав Die Welt: «ідеться про те, щоб отримати якомога більше вакцин якомога швидше, незалежно від того, хто їх розробив». Курц також висловив готовність щепитися російською вакциною, а також китайською Sinovac, яку планують завезти й в Україну.

Схожу заяву майже в той самий час зробив прем’єр Словаччини Ігор Матович: мовляв, його країна може дозволити виробництво російської вакцини, бо не можна ставити «геополітичні інтереси вище інтересів людей».

Прихильний до Росії президент Чехії Мілош Земан на радіо Frekvence 1 висловився щодо можливості використання в країні вакцини Sputnik V, якщо її визнають ефективною, бо це «краще, ніж якщо люди вмиратимуть просто через дефіцит вакцин». Цього було досить для ТАСС, «Ленты.ру», «Российской газеты» та інших російських видань, аби повідомити, що Земан мало не закликав усіх щепитися російською вакциною. До речі, повідомлення ТАСС про заяву Земана стало першоджерелом для Financial Times.

Президент Сербії Александар Вучич, також прихильний до Росії, заявив Reuters, що заплатить стільки, скільки треба, аби запустити в Сербії виробництво Sputnik V до кінця 2021 року.

Зауважмо, що все це — переважно не рішення й не декларації про наміри, а лише заяви окремих політиків, які не приймають рішень із таких важливих питань одноосібно. Справжніх перемог у Росії значно менше. Одна з них — в Угорщині. Ця країна першою в Євросоюзі схвалила російську вакцину від коронавірусу, хоча потім передумала купувати Sputnik V і вирішила закупити китайську та європейську вакцини. Згодом вона знов передумала, і врешті Угорський національний центр охорони здоров'я остаточно затвердив застосування російської вакцини. Аргументом для прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана на користь препарату стало його використання в Сербії.

В Україні, як ми пам’ятаємо, відбувались аналогічні процеси — під пресингом проросійської пропаганди, якою особливо завзято займалися «канали Медведчука», із представників влади або бодай окремих нардепів «Слуги народу» буквально вибивали слова, що вони не заперечують можливість купівлі російської вакцини. А якщо це не вдавалося, списували відмову на «русофобію».

Видряпуючи в кожній європейській країні хоча б натяк на можливість використання російської вакцини, Кремль водночас вдає, що не дуже-то й хотілося. В кінці грудня постійний представник Росії при Євросоюзі Володимир Чижов сказав в інтерв’ю ТАСС, що просувати Sputnik V на європейський ринок немає потреби. Адже головне — вакцинувати росіян. Виробити стільки вакцини, аби вистачило на всіх охочих, Росії важко. Можливо, саме тому Медведчук переключився із просування ідеї закупівлі російської вакцини на нав’язування виробництва Sputnik V на українському підприємстві.

 

Як пропаганда зробила з мавпи людину

Ще восени 2020 року росіяни заявляли, що розробка англо-шведської фармацевтичної компанії AstraZeneca та Оксфордського університету — «мавпяча» вакцина, тоді як Sputnik V — людська. Таку заяву зробив не абихто, а прессекретар Путіна. Сенс цього твердження в тому, що західна вакцина використовує вектор (знешкоджений вірус) аденовірусу шимпанзе, а російська — вектор аденовірусу людини, тому російська «надійніша». Тезу Пескова повторив на центральному російському телебаченні пропагандист Дмитро Кисельов, а соцмережами поширилися меми, карикатури та інші продукти точкової дезінформації.

Кампанію помітили на Заході. Британське видання The Times стверджує, що хвиля картинок у соцмережах — розробка професійних російських пропагандистів. У відповідь Росія зробила те саме, що завжди, — все заперечила й сама звинуватила британців у «дезінформації».

Та далі стало ще цікавіше. В кінці листопада 2020 року росіяни запропонували компанії AstraZeneca випробовувати вакцини разом, а британці взяли й погодились. У межах дослідження добровольцям дають дозу одразу двох вакцин. Щоправда, й тут російські пропагандисти викрутили все на свою користь, пояснивши громадянам, що вакцина AstraZeneca не досить ефективна й Sputnik V її «підсилить». Хоча на той час даних про ефективність російської вакцини ще не було.

Рішення «дружити вакцинами» дало російському телебаченню підстави стверджувати, що в Європі «фактично визнали ефективність» російської розробки «всупереч інформаційному фону, який створювався на Заході не один місяць». Рішення AstraZeneca назвали «якщо не революцією, то еволюційним стрибком». Можливо, на їхню думку, мавпячий вірус у британській вакцині еволюціонував у людський, але про цей «недолік» більше не згадували. Натомість Путін після після укладання угоди похвалив британську компанію, назвавши її «хорошим прикладом об'єднання наукових сил, технологій, інвестицій для захисту життя, здоров'я, безпеки мільйонів людей на планеті». Голова російського центру-розробника вакцини Олександр Гінзбург тепер говорить, що технологічні платформи, на яких створені AstraZeneca і Sputnik V, принципово схожі, а «ті компоненти, які входять як в один, так і в інший вакцинний препарат, легко сумісні».

Тим часом у Росії випробовувати коктейль двох вакцин відмовились. Натомість кажуть, що готові випробувати його… в Україні.

Хоча раніше так нарікали на безвідповідальну українську владу, яка збирається експериментувати на своїх громадянах, вколюючи їм «неперевірені» західні вакцини.

Фото: 112.UA

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду