У мережі поширюють фейкове відео про ракетний удар у Бейруті

У мережі поширюють фейкове відео про ракетний удар у Бейруті

13:58,
11 Серпня 2020
2142

У мережі поширюють фейкове відео про ракетний удар у Бейруті

13:58,
11 Серпня 2020
2142
У мережі поширюють фейкове відео про ракетний удар у Бейруті
У мережі поширюють фейкове відео про ракетний удар у Бейруті
Автори:
Фейкове відео поширювалось англійською, французькою та арабською мовами.

У соціальних мережах YouTube, Facebook, Twitter, Instagram поширюється відео, на якому показується, що причиною вибухів у Бейруті був ракетний удар. На цей фейк звернули увагу журналісти AFP.

6 серпня відео в себе на сторінці поширив американський військовий Ніколас Розек. «На Бейрут була здійсненна атака, це не випадковість», - написав він у поясненні до свого посту в Facebook.

За підрахунками журналістів, це відео поширили понад 40 тис. разів у США та понад 20 тис. разів у Канаді не лише англійською, а й французькою та арабською мовами.

Відео з’явилося після того, як президент Лівану заявив, що причиною вибуху 2750 тон аміачної селітри була або недбалість, або цілеспрямована атака.

За даними AFP, джерелом фейку було відео, опубліковане ще 4 серпня на сайті CNN Arabic. На оригінальному відео немає ракети, але є великі клубні диму. У фейковому відео на 11-й секунді з’являється «ракета», яка зникає через 7 секунд.

Журналісти вивчили кілька інших відео, знятих з того самого ракурсу, однак ні на жодному з них цієї «ракети» не виявили. 

Нагадаємо, 4 серпня в столиці Лівану Бейруті стався великий вибух, поранивши людей і розбивши вікна в будинках по всьому місту. В результаті вибуху загинуло 220 осіб, ще 110 вважаються зниклими безвісти. Без домівки залишилось 300 тис. людей, завдані збитки оцінюють у понад $3 млрд. Причиною вибуху стали 2750 тон аміачної селітри (вибухонебезпечне добриво), які шість років зберігали в порту Бейрута без дотримання заходів безпеки. За даними ЗМІ, селітра була конфіскована із судна, що належить росіянину. 

Фото: AFP

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду