Мережею шириться фейк про смертоносні вуличні ліхтарі

Мережею шириться фейк про смертоносні вуличні ліхтарі

14:35,
7 Серпня 2020
2778

Мережею шириться фейк про смертоносні вуличні ліхтарі

14:35,
7 Серпня 2020
2778
Мережею шириться фейк про смертоносні вуличні ліхтарі
Мережею шириться фейк про смертоносні вуличні ліхтарі
Автори:
Вперше цей фейк з'явився ще два роки тому. У липні 2020 року його стали активно поширювати в Facebook на хвилі посилення настроїв проти коронавірусних обмежень.

Майже 22 тис. переглядів набрало відео, на якому невідомий британський експерт розбирає вуличний ліхтар. На відео він доводить, що світлодіодні ліхтарі - це зброя масового знищення. Цей фейк у Facebook поширив редактор гагаузького видання «Гагауз Йері» у місті Комрат (Молдова) Леонід Добров. З понад 4 тис. друзів Доброва - не лише молдавани, а й українці, росіяни і грузини.

Журналісти видання «По той бік новин» звертають увагу, що вперше цей фейк почали поширювати задовго до епідемії коронавірусу. Ще в 2019 році на вулицях британського міста Ґейтсгед замінили застаріле вуличне освітлення на енергоощадливіше. Тоді мешканці міста поширювали дезінформацію по згубний вплив нових ліхтарів. Мовляв, вони спричиняють рак і викидні у вагітних.​ Місцевій владі довелося навіть спростовувати чутки.

У листопаді 2019 року про ліхтарі як зброю масового знищення стали поширювати в LiveJournal. Користувач alexzirya поширив відео, на якому нібито британський експерт Марк Стіл розбирає ліхтар і показує, чим він може бути небезпечний. Це відео було опубліковане і на YouTube, але його видалили за порушення умов користування платформою.

Журналісти «По той бік новин» відмічають, що псевдоексперт сипле різними термінами, від чого в пересічних людей може скластися враження, що він компетентний і знає, що каже. Однак перевірити його обізнаність складно, адже він не лише не називає себе, але навіть не показує на камеру своє обличчя.​

У липні 2020 року відео стали активно поширювати в Facebook на хвилі посилення настроїв проти коронавірусних обмежень. Відео поширювалось в Грузії, Молдові, Україні та Росії. Користувачі, які поширюють це відео, зазвичай виступають проти носіння масок, називаючи їх намордниками, а також репостять дописи про небезпеку 5G.

При цьому Американська медична асоціація визнає, що світлодіодна технологія може вплинути на здоров’я людини. Але йдеться про значно менш згубні наслідки — порушення сну, дискомфорт, втрату уваги та працездатности. Надмірне зовнішнє освітлення дезорієнтує також деякі види птахів, комах, черепах і риб.

Нагадаємо, деякі користувачі соціальній мережі Facebook почали маніпулювати фотографіями з мітингу проти коронавірусних обмежень у Німеччині. Кількість учасників мітингу завищували в 10 і більше разів.

Фото: LiveJournal

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду