Як ЗМІ тиражували фейк про «ветерана ЗСУ», який нібито в’їхав на бензовозі у натовп мітингувальників у США

Як ЗМІ тиражували фейк про «ветерана ЗСУ», який нібито в’їхав на бензовозі у натовп мітингувальників у США

17:37,
4 Червня 2020
7516

Як ЗМІ тиражували фейк про «ветерана ЗСУ», який нібито в’їхав на бензовозі у натовп мітингувальників у США

17:37,
4 Червня 2020
7516
Як ЗМІ тиражували фейк про «ветерана ЗСУ», який нібито в’їхав на бензовозі у натовп мітингувальників у США
Як ЗМІ тиражували фейк про «ветерана ЗСУ», який нібито в’їхав на бензовозі у натовп мітингувальників у США
«Ветеран ЗСУ в’їхав на бензовозі у натовп демонстрантів в американському місті Міннеаполіс» - фейк, який активно поширювали російські ЗМІ. Вони посилалися на сайт «Страна.ua».

Днями низка інтернет-видань і блогерів поширили новини про те, що нібито 22-річний український військовий Богдан Вечірко в’їхав у натовп демонстрантів у США, коли був за кермом бензовоза. Але це фейк. Насправді водієм був його 35-річний тезка зі США, який до Збройних сил України ніякого стосунку не має.

На поширення такого фейку звернули увагу, зокрема, фактчекінговий проєкт StopFake та інформаційна програма ТСН каналу «1+1». «Коли мати 22-річного Богдана з Вінниччини побачила це, каже, що ледь не отримала інфаркт. Розповідає: її син дійсно військовий, але в Міннеаполісі не міг бути фізично. Бо зараз на Сході України, а не на далекому заході - в США», - йдеться в сюжеті ТСН.

З чого все почалося

У неділю, 31 травня, у натовп протестувальників в американському місті Міннеаполіс в’їхала вантажівка-цистерна. Свідки кажуть, що водій сигналив, але при цьому не гальмував. Постраждалих немає. Чоловіка заарештувала поліція. Згодом комісар департаменту охорони здоров'я Міннесоти Джон Геррінгтон сказав, що у нього немає враження, що затриманий навмисно заїхав у натовп протестувальників.

Про інцидент, звісно, писали в місцевих американських ЗМІ. Проте навіть національність чоловіка, та тим паче його ймовірну причетність до української армії, там не вказували. Приміром, у новині місцевого ЗМІ Minnpost.com про це згадок немає.

Хто поширював дезінформацію

У деяких російських ЗМІ написали про інцидент так, ніби бензовозом у США керував український військовий з Вінниччини. Так, на сайті «РИА Новости» досі є новина про те, що «Богдан Вечирко, протаранивший толпу бунтующих американцев в Миннеаполисе на грузовике служил в ВСУ и был ярым поклонником Дональда Трампа». При цьому російське державне агентство посилається на український сайт «Страна.ua».

«Американський російськомовний сайт для іммігрантів Vinograd.us стверджує, що Богдан родом з Вінницької області. У фейсбуку є сторінка українця Богдана Вечірко - на даний момент вона повністю вичищена від статусів і фотографій. Однак раніше американці встигли зробити скріншоти і завантажити кілька фото», - стверджує «Страна.ua», проте жодних посилань ні на «американців», ні на сайт Vinograd.us, не наводять.

Про те, що ветеран ВСУ нібито пішов на таран мітингу в Міннеаполісі, випустила відеоблог і Олеся Медведєва зі «Страни.ua». «Останнім часом, як ви пам’ятаєте, дуже багато інцидентів, у яких беруть участь або атошники, або зсушники. Перестрілка в Житомирі, зґвалтування в Кагарлику. Скрізь там беруть участь атошники, або нацгвардійці», - каже вона у відеоблозі.

«Ексбойовик української армії направив вантажівку в натовп людей у Міннеаполісі», – йдеться у заголовку сепаратистського сайту «Новороссия».

З-поміж російських ЗМІ про це також писали Eurasia Daily, «Российская газета», «Газета.ру», «Взгляд» та багато інших, перелічує StopFake. Більшість із них посилалася на новину від «Страна.ua».

Виходить, одним з перших про «причетність» чоловіка до ЗСУ написав український сайт, з якого «новину» підхопили російські ЗМІ. До речі, саме «Страна.ua» не вперше стає майданчиком поширення подібної фейкової інформації. Про те, як цей сайт зображає Україну агресором, MediaSapiens писав в окремій статті.

Чому це фейк

У Генштабі ЗСУ вже спростували фейк та наголосили, що така інформація «є відверто маніпулятивною та не відповідає дійсності».

«Наполегливо рекомендуємо ЗМІ не користуватися непідтвердженою інформацією та ретельно перевіряти дані, які безпосередньо стосуються ЗС України, та не вводити суспільство в оману, не зміщувати акценти, користуватися виключно перевіреною інформацією, отриманою з офіційних джерел, відповідно до українських та міжнародних стандартів та принципів журналістської етики: посилання на джерела, відокремлення фактів від коментарів, точності, повноти представлення фактів та об’єктивності у подачі інформації», - йдеться в повідомленні Генштабу на фейсбуку.

Цікаво, що «Страна.ua» теж наводить ці слова Генштабу та пише, що деякі видання вже помітили, що це насправді був не військовий, а його тезка. Проте ця інформація в новині проходить у самому кінці, ніби між іншим. Так це чи ні - видання не уточнює та не з'ясовує.

Натомість це перевірили інші ЗМІ. Так, у посольстві Сполучених Штатів Америки в Україні у відповідь на запит «Укрінформу» повідомили, що Богдан Вечірко – громадянин США та мешкає в країні вже давно. За інформацією Генерального консульства України в Чикаго, Богдан Вечірко є громадянином США.

«Наявність у зазначеної особи громадянства США підтверджена місцевими правоохоронними органами», - повідомили Суспільному у відповідь на запит у Міністерстві закордонних справ.

До того ж, StopFake проаналізував фото двох різних чоловіків за допомогою інструменту для порівнянь обличчя faceplusplus. Аналіз показав низьку ймовірність того, що людина на фотографіях та реальний Вечірко – одна й та сама людина, йдеться в публікації.

Нагадаємо, в інтернеті розкручують фейк про «жадібних українських фермерів», які «знищують продукти».

Фото: REUTERS/Eric Miller

»
Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду