У мережі розкручують фейк про «жадібних українських фермерів», які знищують продукти

У мережі розкручують фейк про «жадібних українських фермерів», які знищують продукти

10:56,
12 Травня 2020
6755

У мережі розкручують фейк про «жадібних українських фермерів», які знищують продукти

10:56,
12 Травня 2020
6755
У мережі розкручують фейк про «жадібних українських фермерів», які знищують продукти
У мережі розкручують фейк про «жадібних українських фермерів», які знищують продукти
Автори:
У Facebook виявили чергову брехню з російським слідом про нібито «жадібних фермерів», а коментували пост про це часто зі сторінок, що мали ознаки фейкових акаунтів.

Цю історію детально розібрав проєкт фактчекерів «По той бік новин». На думку журналістів, це промовиста ілюстрація, як з Росії запускають фейки в Україні проти українців.

«Створюють сторінку нібито української газети, взяти фото з РФ 2015 року, зробити до нього підпис про жадібних українців - і вуаля: 14 тисяч репостів. Правда, без залучення ботоферми не обійшлося», - йдеться у публікації.

У матеріалі про правду і маніпуляції навколо масових протестів проти карантину у світі, «По той бік новин» раніше згадував акцію фермерів Херсонщини від 24 квітня, де вони перекрили автівками обласну трасу та демонстративно викинули кілька ящиків з огірками й іншими овочами на асфальт, щоб привернути увагу влади до своїх поточних проблем – збуту раннього врожаю.

Проблема виникла через карантинні заходи та заборони працювати оптовим і роздрібним ринкам, але водночас це стало простором для появ чергових фейків.

«Фейсбук-паблік "Законодательный контроль" поширив фейкове повідомлення: "Ни себе, ни людям! Массово начали выбрасывать тоннами овощи, фрукты. Нельзя отдать пенсионерам, малоимущим, в больницы? Жадность страшная у Украинцев". Більше 14 000 поширень. Головний аргумент – красномовне фото, де трактор трощить картонні ящики з помідорами. Проте це фото не має жодного відношення до України. Пошук в Google за зображеннями видає цілу низку публікацій, датованих 2015 роком», - пояснюють фактчекери.

В той період тривав черговий етап так званої «війни санкцій». У відповідь на санкції Західних країн, РФ ввела контрсанкції: почала знищувати продукти з цих країн.

«У 2015 році "під роздачу" попали овочі і фрукти, які завозили до Російської Федерації з інших країн. З телеекранів і перших шпальт газет не сходили саме подібні кадри – трактори роздушують гори овочів та фруктів або закопують їх у ями. На декількох фото (що говорить про реальність події) ідентифікується саме такий тракторець з різних ракурсів, який приписують "жадібним українцям", але насправді, то трохи ржавенький інструмент російської пропаганди, про що свідчать публікації», - додають у публікації.

Цікаво, сторінка «Законодательный контроль» - російськомовна, має повну назву «Всеукраинская газета «Законодательный контроль». Проте на офіційному сайті ДП «Преса України» в каталозі видань такої газети не зареєстровано, зазначають у По той бік новин.

Також чимало сторінок «користувачів», які «коментували» публікацію про жадібних українських фермерів, мають ознаки фейкових акаунтів – відсутність (або обмеженість) персональних даних, персональних фото, мала кількість постів/публікацій на сторінці, відсутність або невелика кількість друзів, відсутність активності довгий час.

«На тлі величезної кількості поширень посту про фермерів – 14 000 – це ознака штучного просування і залучення бот-систем. Станом на 20:00 10 травня фейковий пост видалено із фейсбуку, а сама сторінка тим часом змінила назву: замість "Законодательный контроль" тепер вона має назву Aleks Makarov (Legislative control)», - резюмують журналісти.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens повідомляв, що у СБУ спростовують фейк про наявність в Україні «американських біологічних лабораторій».

Фото: rivnenews.com.ua, По той бік новин

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
hghgh
11:28 / 12.05.2020
а не у фейсбуке, и не русня ещё две недели назад не помню уж название сайта но на укрмове да и сайт 100 % наш, где статья с фоткой фермера и рассказ про то как я власть пиздец плохая ввела карантин и из -за этого фермерам жизни нет и они (конкретно фермер с фотки) закапывает урожай. Так шо все претензии до порохососов
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду