Проблеми Facebook з глибинними фейками у 2020-му лише посиляться — прогноз

Проблеми Facebook з глибинними фейками у 2020-му лише посиляться — прогноз

10:45,
16 Січня 2020
2615

Проблеми Facebook з глибинними фейками у 2020-му лише посиляться — прогноз

10:45,
16 Січня 2020
2615
Проблеми Facebook з глибинними фейками у 2020-му лише посиляться — прогноз
Проблеми Facebook з глибинними фейками у 2020-му лише посиляться — прогноз
Автори:
Нові інструменти зроблять діпфейки більш доступними, а соцмережа опиниться перед новими викликами у боротьбі з таким виидом дезінформації, переконані фахівці.

У виданні The Verge вийшла стаття автора Джеймса Вінсента, у якій він аналізує минулорічні проблеми Facebook із глибинними фейками та пробує спрогнозувати, як ситуація складеться далі, вже у 2020-му.

Минулого літа в Instagram поширили «відео» Марка Цукерберга, в якому генеральний директор Facebook стверджував, що він «повністю контролює мільярди викрадених даних людей, усі їх секрети, їх життя, їх майбутнє». Це виявилося жартом, а не навмисною спробою поширити дезінформацію, але Facebook дозволив цьому відео залишитися на платформі. За словами представників компанії, це відео не порушило правил соцмережі.

Цей випадок показав, пише журналіст, що  великі технологічні компанії переважно не готові боротися з натиском рейкового контенту, створеного на основі нейромереж. У цьому не обов’язково винен Facebook, зазначає автор статті. Такі фейки виявити не те щоби складно. Просто ці технології використовуються все ширшим колом людей.

«Загалом заборона діпфейків означатиме видалення разом із ними популярних жартів, таких навіть як селфі у додатку Snapchat, бо там «змінюють» обличчя», — пише він.

У Facebook та інших платформ буде значно більше роботи для модераторів, які слідкують за таким контентом, прогнозує він. Представники соцмережі вже заявили, що видалятимуть «оманливий контент», що був «відредагований або синтезований» за допомогою штучного інтелекту або машинного навчання «способами, які не є очевидними для пересічної людини». Та у компанії зазначили, що така політика не стосується пародій чи сатири або «оманливих правок відео, зроблених традиційними засобами».

 «Хоча в багатьох доповідях дослідників за останні роки трактування глибинних фейків вважається синонімом політичної дезінформації», насправді ж їх визначення є набагато ширшим. І проблема у 2020 році лише посилиться», — переконаний він.

Наступні покоління нейромереж зроблять створення діпфейків deepfakes таким же простим, як і розміщення публікацій у соцмережі, вважає Джеймс Вінсент. Як саме боротися із ними — це питання ще потребує непростих рішень, каже він.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Facebook виділила 10 млн доларів на розробку технології розпізнавання діпфейків.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду