Серіали російської дезінформації: МІП презентувало «Білу книгу» інформаційних операцій проти України

Серіали російської дезінформації: МІП презентувало «Білу книгу» інформаційних операцій проти України

14:08,
12 Лютого 2019
4061

Серіали російської дезінформації: МІП презентувало «Білу книгу» інформаційних операцій проти України

14:08,
12 Лютого 2019
4061
Серіали російської дезінформації: МІП презентувало «Білу книгу» інформаційних операцій проти України
Серіали російської дезінформації: МІП презентувало «Білу книгу» інформаційних операцій проти України
Міністерство інформаційної політики створило книгу, де проаналізовані десять головних наративів дезінформації Кремля.

12 лютого міністерство презентувало «Білу книгу спеціальних інформаційних операцій проти України 2014-2018 років» (переглянути її цифрову версію можна тут). У відомстві порівнюють створення дезінформації Росією з виробництвом серіалів, де також є сезони і серії.

Сезонами називають конкретні набори та комплекси меседжів російської пропаганди, які можуть бути різними, але разом формують великий наратив. Серією — конкретне дезінформаційне повідомлення.

«По-перше, такі серіали – дешеві у виробництві. По-друге, для того щоб знайти успішний серіал, необхідно запустити декілька «пілотів». Такий підхід дає можливість не витрачати кошти на ті проекти, що не отримують підтримки глядачів. По-третє, історії та персонажі, що сподобалися глядачам на етапі «пілотних»  серій, стають магнітом глядацької уваги. Тобто серед аудиторії є запит, щоб історія не закінчувалася. А кожен новий епізод сприймається психікою схвально як знайомий та  очікуваний. Тому головними перевагами серіалів можна назвати: низьку вартість, успішність завдяки попередньому тестуванню та прогнозоване і схвальне сприйняття аудиторією», — зазначає заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін.

дмитро-золотухін

Дмитро Золотухін. Скриншот прямої трансляції презентації

У книзі проаналізовані такі «серіали» дезінформації:

1)      «Кишеньковий ІДІЛ» — як Росія пов’язує ІДІЛ та Україну.

2)      Злочини ЗСУ та мінські домовленості — про дискредитацію збройних сил України.

3)      Рейс МН-17: від Карлоса до російського «БУКА».

4)      Невидимі підрозділи західних країн в Україні — як уява кремлівських ЗМІ породила нескінченну кількість фейків про нібито масову участь громадян країн Заходу у війні на стороні України.

5)      Бій за ЄС — як дезінформація протидіє євроінтеграції України.

6)      Кримська інформаційна війна — як Москва впливала інформаційно з початку окупації півострова.  

7)      У пошуках української зброї — про фейки щодо українських поставок зброї у гарячі точки світу.

8)      Міжнародні суди та брехня Кремля.

9)      Україна — «failedstate». Розповіді РФ про «державу, яка не відбулася».

10)   Шизофренія окупанта: між Зоряном і Шкіряком. Про фейкові новини, які мають вражати аудиторію.

Назва «Біла книга» походить від формату «white paper», тобто посібника, який інформує читачів про складне питання. Також це є «тролінгом» на Міністерство іноземних справ РФ, яке видало «Білу книгу порушень прав людини в Україні».

Журналіст Олександр Демченко, який допомагав у створенні книги, зазначив, що видання перш за все орієнтоване на тих, хто надалі боротиметься з дезінформаіцією Кремля. У ній показаний перелік технологій, які застосовує Москва у інформаційній війні.

Дмитро Золотухін під час презентації наголосив, що інструментів для підвищення критичного мислення громадськості і розвитку медіаграмотності є дуже багато, але ними, на жаль, мало хто користується.

«За останні чотири роки є близько ста чудових проектів, що оплачені іноземними донорами, але результат від них ми отримаємо лише за десять-дванадцять років. Тому ми запропонували зараз модель «серіалів», щоб полегшити громадянам сприйняття інформаційного ладшафту і показати, що для аналізу інформації не потрібно витрачати надмірні зусилля. Ми не можемо кожного українця зробити експертом з фактчекінгу. Але ми зробили іншу роботу — показали, що є історії дезінформації. І, можливо, коли надалі хтось почує про Україну як «failed state», то бодай на хвилину зупиниться і подумає, що це неправда. В цьому і буде полягати критичне мислення», — каже він.

Представник міністерства також вважає неефективним спростування конкретних фейків Кремля, оскільки розвінчування неправдивої інформації значно дорожче за її створення. Натомість метод «серіалів»  дозволяє не спростовувати кожне повідомлення, а показувати тренди і тенденції дезінформації.

«Ця книга зайняла більше, ніж півроку роботи. Багато людей, кошти. І це лише початок роботи. Це платформа, яку ми можемо використовувати для того, щоб пропонувати свою концепцію. На її основі ми будемо реплікувати, але на це треба час, кошти і люди», — розповів «Детектору медіа» пан Золотухін.

Він додає, що розповсюдження фейкової інформації важко зупинити. Це, як вода, яка знайде шпарини для проникнення. За його словами, в Україні є величезна кількість джерел, що фінансуються або російською стороною, або суб'єктами, які грають на російську сторону. Вони використовують меседжі РФ, щоб атакувати комунікацію з боку виконавчої і державної влади.

«Не думаю, що у довгій перспективі ефективною протидією цьому буде обмеження доступу до сайтів та каналів. Я не фанат блокувань чи обмежень. Утім для державного сектору зараз не так багато інструментів примусу, якими можна оперувати», — сказав "Детектору медіа" Дмитро Золотухін.

Раніше «Детектор медіа» писав про цілі, засоби та шляхи протидії проникнення російського впливу в українські медіа.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду