NYT: Відкриті IT-компаніями архіви політичної реклами не рятують від усіх зловживань

NYT: Відкриті IT-компаніями архіви політичної реклами не рятують від усіх зловживань

11:00,
3 Вересня 2018
2481

NYT: Відкриті IT-компаніями архіви політичної реклами не рятують від усіх зловживань

11:00,
3 Вересня 2018
2481
NYT: Відкриті IT-компаніями архіви політичної реклами не рятують від усіх зловживань
NYT: Відкриті IT-компаніями архіви політичної реклами не рятують від усіх зловживань
Автори:
Журналістка New York Times Наташа Сінгер (Natasha Singer) дослідила відкриті Google, Facebook та Twitter архіви політичних оголошень, які поширюють на їхніх платформах. Вона впевнена, що ця інформація ускладнить втручання у вибори в США, але не прибере усі можливості для маніпуляцій.

У США тисячі проплачених оголошень були запущені з метою пливу на хід виборів 2016 року. Такі ж дії вчинялися і під час референдуму у Великобританії, на якому вирішували питання щодо виходу країни з Європейського Союзу. Про це пише The New York Times.

Під тиском громадськості Facebook, Google і Twitter почали ідентифікувати політичну рекламу більш чітко. Також вони відкрили бази даних, де користувачі можуть дізнатися більше про ті чи інші політичні кампанії на платформах. Ці архіви функціонують по-різному та відкривають різні шари інформації.

Проаналізувавши три архіви, Наташа Сінгер каже, що усі вони дозволяють користувачам шукати поточні рекламні оголошення по федеральних виборчих округах США. Також показують ім’я політика чи спонсора оголошення, скільки було витрачено на рекламу, коли її показували і скільки разів.

У архіві Facebook, приміром, є політичні об'яви, які розміщуються в соціальній мережі компанії або Instagram. Це включає у себе оголошення про кандидатів на виборах, а також таких політичних питань, як клімат чи освіта. Пошук можна здійснювати за назвою кандидата або за темою.

facebook-archive

Скриншот. Джерело: NYT

Архів від Twitter містить політичні оголошення за кандидатів, які обираються на федеральному, державному та місцевому рівнях у США. Можна шукати об'яви за назвою того облікового запису, який їх промотує. Також видно, які характеристики аудиторії були задані рекламодавцем.

У базі даних Google можна дізнатися, скільки у рекламу вклали коштів, термін її показу та тип. Їх також легко відсортувати за витратами, щоб подивитись, у яку рекламу вклали найбільше грошей.

«Відкриття цих даних Facebook, Google і Twitter повинно ускладнити втручання у вибори в США для іноземних груп. Вони також зроблять більш прозорим те, скільки було витрачено грошей на політичну рекламу, для яких груп і де. Утім ці архіви не можуть вплинути на інші механізми для маніпуляцій: непроплачені пости, сторінки, групи які роз’єднують суспільство і поширюють неправду. Ми все ще вразливі до цих зловживань», — резюмує Сінгер.

Нагадаємо, нещодавно MediaSapiens публікував коротке резюме з дослідження Центру стратегічних комунікацій НАТО Stratcom, який проаналізував активність інтернет-тролів у соцмережах під час липневої поїздки президента США Дональда Трампа до Європи.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
s27477.pcdn.co
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду