На Дошку ганьби занесено журналістку «Первого канала» Юлію Ольховську

На Дошку ганьби занесено журналістку «Первого канала» Юлію Ольховську

09:15,
6 Грудня 2014
5476

На Дошку ганьби занесено журналістку «Первого канала» Юлію Ольховську

09:15,
6 Грудня 2014
5476
На Дошку ганьби занесено журналістку «Первого канала» Юлію Ольховську
На Дошку ганьби занесено журналістку «Первого канала» Юлію Ольховську
Ім’я кореспондентки «Первого канала» Юлії Ольховської розміщено на Дошці ганьби брехливих журналістів за дезінформування про події в Україні та розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Журналістка «Первого канала» у своїх сюжетах неодноразово використовувала брехню та метод напівправди для дезінформування глядачів.

Зокрема, у сюжеті за 27 листопада під назвою «В правительство Украины зовут иностранцев: новая Рада начала с ломки традиций» журналістка маніпулює результатами соціологічного опитування: «Между тем, по данным последних соцопросов, в октябре, за унитарное государственное устройство страны выступили только 25% украинцев. 47%– поддержали идею децентрализации».

Передусім, журналістка не називає джерело цих даних, що є порушенням стандарту достовірності. Як вдалося встановити, в сюжеті наведені результати дослідження Фонду «Демократичні ініціативи». За даними опитування, 25% українців вважають, що держава повинна бути унітарною, а інші 47% - унітарною, але з децентралізацією влади і розширення повноважень регіонів. За федеративність виступають 11%, важко відповісти – 17% респондентів. Таким чином, твердження журналістки про те, що лише 25% українців виступає за унітарність, є маніпулятивним.

21 листопада на «Первом канале» вийшов сюжет Юлії Ольховської присвячений річниці Майдану. У матеріалі був показаний синхрон лікаря-волонтера з Майдану Віри Павлюк.  Однак сама Віра Павлюк стверджує, що не давала інтерв’ю «Первому каналу». Незадовго до виходу сюжету вона розмовляла із журналістами, які представилися працівниками телеканалу CTV (Мінськ). Жодного матеріалу про Майдан на білоруському телеканалі знайти не вдалося. Натомість коментар Віри Павлюк був показаний на «Первом канале» та протитрований іншим іменем – Віра Помазан.

У сюжеті за 6 березня журналістка Юлія Ольховська озвучила брехню про те, що на Майдані побили журналіста Сергія Рульова. Цю дезінформацію було використано як приклад переслідування журналістів новою владою: «В репортажах западных СМИ из Киева все чаще появляются сообщения о том, что украинская столица начала приходить в себя и горожане могут чувствовать себя в безопасности. Чего явно нельзя сказать о корреспондентах. Накануне в Киеве был жестоко избит журналист интернет-издания Сергей Рулёв. Он приехал на Майдан, чтобы сделать снимки для своего репортажа. Радикалы затащили журналиста в палатку, избили, а затем пытали».

Насправді журналіста Сергія Рульова, який підтримував режим Януковича, побили учасники Антимайдану в Маріїнському парку.

У сюжеті Юлії Ольховської за 3 березня було показано синхрон «гастролерші» Юлії Ципко. Жінка неодноразово з’являлася в сюжетах російських телеканалів і щоразу в іншому амплуа – учасниця проросійських мітингів у різних містах, одеситка, біженка з Донецька, член виборчої комісії на так званому референдумі тощо.  У сюжеті «Первого канала» Ципко показали як схвильовану одеситку, яка приїхала до Севастополя боротися проти фашистів. У синхроні вона розповідає про нібито переслідування російськомовних в Одесі.

Детальніше з фактами маніпуляції у сюжетах Юлії Ольховської про трагедію в Одесі, проведення президентських виборів можна ознайомитися на fameandshame.telekritika.ua.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Дошка ганьби брехливих журналістів»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
1tv.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду