Китайська пропаганда дала журналістам настанови на 2011 рік

00:00,
14 Січня 2011
1374

Китайська пропаганда дала журналістам настанови на 2011 рік

00:00,
14 Січня 2011
1374
Китайська пропаганда дала журналістам настанови на 2011 рік
Якщо будете в Китаї, навіть не намагайтесь щось запитувати в тамтешніх журналістів.

Відділ пропаганди Китайської народної республіки видав серію директив для медіа, які, хоч і становлять державну таємницю, були розголошені китайськими журналістами, повідомляє міжнародна організація «Репортери без кордонів». Указівки озвучувались на нарадах, під час яких журналістам було заборонено робити нотатки. 

 

Журналістам було велено бойкотувати соціальні та економічні проблеми, аби «заспокоїти» народ та підтримати ідею справедливого зростання. Низка тем є забороненими для висвітлення, аби не ставити під сумнів політику Комуністичної партії: приватна власність, зростання цін, корупція, знесення будинків та примусове переселення, видача дозволів на проживання, зниження рівня соціальної безпеки, транспортні проблеми під час китайського Нового року та невдоволення громадян, що виражається у публічних протестах.

 

Медіа заборонено повідомляти про гучні кримінальні справи, певні обмеження накладені на публікацію матеріалів про стихійні лиха та катастрофи. У подібних випадках відділ пропаганди пропонує обмежувати кількість доступної для аудиторії інформації, забороняючи регіональним інформаційним ЗМІ обмінюватись новинами. Журналістам заборонено відповідати на запитання іноземців.

 

За інформацією «Репортерів без кордонів», подібні директиви є стандартною практикою для відділу пропаганди та Комуністичної партії Китаю. Наприклад, під час всесвітньої виставки в Шанхаї відділ пропаганди наклав суворі цензурні обмеження щодо висвітлення цієї події на всі китайські медіа. «Репортери» також стурбовані тим, як ці вказівки можуть вплинути на борців за свободу слова, які не зможуть обмінюватись інформацією. Дії відділу пропаганди покликані зруйнувати мережі дисидентів, правозахисників та громадянських журналістів, кількість яких у Китаї зросла в останні роки. «У випадку недотримання цих вимог влада, не вагаючись, вдасться до цензури, насильства та арештів, аби змусити борців за свободу слова замовкнути», - йдеться в заяві організації.

 

«Медіаграмотність»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду