Мін'юст США звинуватив шістьох росіян у кібератаках на Україну та країни НАТО напередодні повномасштабного вторгнення

Мін'юст США звинуватив шістьох росіян у кібератаках на Україну та країни НАТО напередодні повномасштабного вторгнення

22:56,
5 Вересня 2024
644

Мін'юст США звинуватив шістьох росіян у кібератаках на Україну та країни НАТО напередодні повномасштабного вторгнення

22:56,
5 Вересня 2024
644
Мін'юст США звинуватив шістьох росіян у кібератаках на Україну та країни НАТО напередодні повномасштабного вторгнення
Мін'юст США звинуватив шістьох росіян у кібератаках на Україну та країни НАТО напередодні повномасштабного вторгнення
Автори:
Розслідуванням справи наразі займається ФБР.

Міністерство юстиції США оголосило звинувачення шістьом громадянам Росії, причетним до масштабних кібератак проти України та держав НАТО, які було здійснено напередодні російського повномасштабного вторгнення 2022 року. Про це повідомляється на сайті Мін’юсту США.

П’ятеро звинувачених — офіцери підрозділу 29155 Головного розвідувального управління (ГРУ) — військової розвідки Генерального штабу Збройних сил Росії: Юрій Денисов, Владислав Боровков, Денис Денисенко, Дмитро Голошубов і Миколай Корчагін.

Шостий фігурант — цивільний Амін Сітгал, раніше звинувачений у змові з метою вчинення комп'ютерного злому, а тепер — також у змові з метою шахрайства з використанням електронних засобів зв’язку.

13 січня 2022 року обвинувачені здійснили масштабну кібератаку на комп’ютерні системи десятків держустанов України. Жертвами кібератаки стали, зокрема, міністерства внутрішніх і закордонних справ, фінансів, освіти і науки, енергетики, а також електронна судова система, державний портал електронних послуг «Дія», Рахункова палата України, Державна служба з надзвичайних ситуацій тощо.

Як стверджується в обвинувальному акті американського Мін’юсту, українські комп’ютерні мережі інфікували шкідливим програмним забезпеченням WhisperGate під виглядом програми-вимагача. Насправді WhisperGate був кіберзброєю, призначеною для повного знищення цільового комп’ютера та пов’язаних із ним даних.

Зловмисникам вдалось викрасти конфіденційні дані, зокрема медичні картки, які вони виставили на продаж онлайн. На зламаних сайтах було опубліковане повідомлення приблизно такого змісту: «Українці! Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте найгіршого. Це за ваше минуле, теперішнє і майбутнє».

У серпні 2022 року обвинувачені також зламали транспортну інфраструктуру неназваної центральноєвропейської країни, яка підтримувала Україну. Крім того, щонайменше з серпня 2021-го злочинці намагались проникнути в захищені комп’ютерні системи 26 держав НАТО, зокрема у федеральному урядовому агентстві в американському штаті Меріленд.

Як йдеться у повідомленні міністерства юстиції, розслідуванням справи займається ФБР.

Нагадаємо, у червні стало відомо, що американські правоохоронці розшукують громадянина Росії Аміна Стігала, який, імовірно, був пов’язаний з руйнівним нападом на комп’ютерні системи українського уряду та критичної інфраструктури перед широкомасштабним російським вторгненням. Стігала звинуватили у змові з метою шахрайства шляхом злому та руйнування комп’ютерних систем за допомогою програми WhisperGate. Стігал та його спільники з російської розвідки (ГРУ) вразили щонайменше два десятки захищених комп’ютерів, у тому числі в Міністерстві закордонних справ України, судовій адміністрації, Міністерстві енергетики та Державній службі з надзвичайних ситуацій.

Напади за допомогою програми WhisperGate були замасковані так, щоб вони скидалися на роботу звичайних кіберзлочинців, а не державних агентів, і супроводжувалися повідомленнями з вимогою виплатити 10 тисяч доларів у біткоїнах за відновлення викрадених даних. Але справжньою метою хакерів було видалення даних та виведення державних комп’ютерів з ладу.

Хакери ГРУ також викрали з українського урядового порталу цифрових послуг «Дія» дані 13,5 млн користувачів і розмістили їх для нелегального продажу в мережі, пише американське видання, яке ознайомилося із судовими документами.

Також ми повідомляли, що прокурори Міжнародного кримінального суду розслідують кібератаки Росії на українську цивільну інфраструктуру, скоєні після повномасштабного вторгнення, як імовірні воєнні злочини. Розслідування стосується кібератак Росії на інфраструктуру, які ставили під загрозу життя людей: зокрема, виводили з ладу електро- й водопостачання, зв’язок з аварійними службами та сервіси попередження про повітряну загрозу.

За даними генпрокурора Андрія Костіна, станом на березень 2024 року РФ здійснила понад 800 спроб кібератак на державні установи та сервіси України. Серед постійних цілей російських кіберзлочинців — об'єкти української енергетичної інфраструктури.

Росія розвиває і масштабує цілу систему кіберагресії на національному рівні. До неї залучають студентів російських технічних та військових вишів, зокрема до створення програмних засобів, вивчення систем логістики, енергетики та водопостачання різних країн, у тому числі й України.

Фото: з відкритих джерел

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду