У Пентагоні назвали сайти, створені росіянами для збору даних військових ЗСУ

У Пентагоні назвали сайти, створені росіянами для збору даних військових ЗСУ

12:30,
1 Вересня 2023
2700

У Пентагоні назвали сайти, створені росіянами для збору даних військових ЗСУ

12:30,
1 Вересня 2023
2700
У Пентагоні назвали сайти, створені росіянами для збору даних військових ЗСУ
У Пентагоні назвали сайти, створені росіянами для збору даних військових ЗСУ
Насправді таких сайтів — десятки.

У Пентагоні виявили фішингові сайти, які створили росіяни для збору персональних даних українських військових та членів їхні сім′ї, повідомив «Голос Америки».

Два посадовці Пентагону заявили, що російський підрозділ інформаційної війни створив щонайменше два фішингові сайти, WarTears.org і ForeignCombatants.ru, які видають себе за сайти підтримки друзів і рідних зниклих безвісти, захоплених у полон або загиблих українських солдатів.

Представник Координаційного штабу поводження з військовополоненими Петро Яценко підтвердив «Голосу Америки», що ці сайти є підробленими. За його словами, є десятки аналогічних фішингових сайтів, які намагаються зібрати дані членів сімей.

«Вони грають на почуттях вкрай вразливих рідних та близьких військовослужбовців, які зникли безвісти чи захоплені в полон, використовуючи той факт, що Росія не надає Україні інформації про людей, яких вони тримають у полоні. Родичі сподіваються, що їхні близькі не загинули, а перебувають у полоні, і тому надають свої персональні дані», — заявив він.

Один із сайтів, WarTears.org, заявив, що в його базі даних міститься інформація про більш ніж 170 тисяч українських солдатів.

Посадовці Пентагону припустили, що Росія використовує імена, телефони та адреси українців, отримані через ці сайти, щоб встановити, чи хтось із цих солдатів або їхніх рідних проживає на окупованих Росією територіях.

Ті, хто проживає на цих територіях, можуть бути виявлені, перевірені, затримані й депортовані до Росії, припускають посадовці.

«Це дуже тривожно, але це також свідчить про ґрунтовний підхід Росії до збору даних та її готовність експлуатувати ці вразливості», — зазначив полковник ВПС США у відставці Седрік Лейтон, який понад 20 років пропрацював у розвідці.

Нагадаємо, з травня в Україні запрацював єдиний реєстр зниклих безвісти. Там зібрані, зокрема, такі дані: ПІБ особи, місце і дата народження, сімейний стан, місце проживання, територія, на якій відбулося зникнення, обставини та час зникнення, прикмети особи. Окрім цього, подається інформація щодо рішення суду про визнання осіб безвісно відсутніми або оголошення померлими.

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду