В Україні запускають проєкт з пошуку російських військових «Хочу найти»

В Україні запускають проєкт з пошуку російських військових «Хочу найти»

16:42,
10 Січня 2024
3956

В Україні запускають проєкт з пошуку російських військових «Хочу найти»

16:42,
10 Січня 2024
3956
В Україні запускають проєкт з пошуку російських військових «Хочу найти»
В Україні запускають проєкт з пошуку російських військових «Хочу найти»
Проєкт, ініційований ГУР Міноборони, скерований на пришвидшення обміну військовополоненими.

Головне управління розвідки Міноборони презентувало проєкт «Хочу найти» з пошуку в Україні російських військових. Про нього під час пресконференції в медіацентрі «Україна — Укрінформ» розповіли представник Головного управління розвідки Міноборони і Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов та спікер державного проєкту «Хочу жить» Віталій Матвієнко.

«Ми розширюємо діяльність Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими і започатковуємо новий проєкт “Хочу найти!”, до якого можуть звертатися громадяни Російської Федерації, щоб отримати офіційну інформацію стосовно своїх родичів, які опинилися в Україні, інформацію, яку приховує від них правлячий режим на території Російської Федерації», — повідомив Андрій Юсов.

Він зазначив, що РФ належним чином не інформує членів родин своїх військовослужбовців про їхню долю після того, як вони опинилися в Україні. Це стосується безвісти зниклих, полонених і загиблих російських військових. У свою чергу Україна, як правова і демократична держава, готова надавати російським громадянам таку інформацію. Одним із завдань проєкту «Хочу найти!» є пришвидшення обміну військовополоненими.

«Це інструмент публічної кампанії, як на міжнародному рівні, так і всередині Російської Федерації», — додав Юсов.

Спікер державного проєкту «Хочу жить», куди росіяни можуть звертатися, якщо не хочуть воювати і хочуть зберегти життя, Віталій Матвієнко на заході розповів, що на сьогодні отримано 30 тисяч звернень. За його словами, було понад 300 успішних операцій добровільного здавання в полон, а ще понад 100 гарячих операцій на стадії завершення.

За його словами, проєкт «Хочу найти!» розрахований на те, щоб стимулювати росіян звертатися до представників своєї влади із запитами про повернення з полону родичів або, в разі їх смерті, повернення останків.

Росіянам для отримання інформації про своїх родичів у рамках проєкту «Хочу найти!» потрібно заповнити чатбот у тeлеграм-каналі з інформацією про те, хто розшукується, і надати інформацію про того, хто шукає. Надалі чатбот шукатиме інформацію про запитувану особу в різних базах даних.

«Якщо він у полоні, то це база полонених. Якщо зник безвісти, то може підтягнутися інформація з офіційних джерел. Коли дані про військового відсутні, то чатбот видасть, що нічого немає», — пояснив Матвієнко.

Окрім чатбота в телеграмі, росіяни зможуть зайти на сайт проєкту за допомогою vpn. З моменту запуску очікують кілька тисяч звернень від росіян.

За оцінкою Матвієнка, після запуску проєкту «Хочу найти!» щотижня надходитиме кілька тисяч запитів про інформацію стосовно російських військових.

Читайте також: «Буде інфлюенсеркою»: для чого Україні дружина російського військовополоненого

На презентації також була росіянка, співзасновниця громадського руху з пошуку та повернення додому військових армії РФ «Наш Выход» Ірина Криніна, яка разом з дітьми приїхала в Україну шукати свого чоловіка — військовополоненого солдата РФ.

«Ми будемо збирати запити і, коли виявиться, що родич перебуває в полоні в Україні, то російські громадяни зможуть записатися на консультацію до нашого руху, і ми організуємо з ними відеодзвінок, щоб дати можливість піти до влади і вимагати включення його у списки обмінів і добиватися обміну», — зазначила вона.

Також, за словами Криніної, громадський рух «Наш Выход» розробив дорожню карту з пошуку військовослужбовців армії РФ в Україні.

«Ця дорожня карта дасть змогу перестати боятися і почати вимагати від влади повернення своїх чоловіків назад», — сказала вона.

Нагадаємо, 3 січня відбувся найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін: за посередництва Об'єднаних Арабських Еміратів Україна повернула з російського полону 230 військових та цивільних.

Фото:  медіацентр «Україна — Укрінформ» / ютуб

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду