Байден підписав указ про заборону американських інвестицій у високі технології в Китаї

Байден підписав указ про заборону американських інвестицій у високі технології в Китаї

10:20,
10 Серпня 2023
1391

Байден підписав указ про заборону американських інвестицій у високі технології в Китаї

10:20,
10 Серпня 2023
1391
Байден підписав указ про заборону американських інвестицій у високі технології в Китаї
Байден підписав указ про заборону американських інвестицій у високі технології в Китаї
Заборона поширюється на виробництво мікрочипів, квантових інформаційних технологій та окремих систем штучного інтелекту.

Президент США Джо Байден напередодні підписав наказ, який забороняє інвестиції США в чутливі технології в Китаї, такі як комп’ютерні мікросхеми, та вимагатиме повідомляти уряд про фінансування в інших технологічних секторах, повідомило Reuters.

Наказ уповноважує міністра фінансів США заборонити або обмежити американські інвестиції в китайські компанії в трьох секторах: напівпровідники та мікроелектроніка, квантові інформаційні технології та певні системи штучного інтелекту.

Наказ спрямований на те, щоб перешкодити американському капіталу допомогти Китаю розробити технології, які могли б підтримати його військову модернізацію та підірвати національну безпеку США. Йдеться про прямий капітал, венчурний капітал, спільні підприємства та інвестиції з нуля.

У листі до Конгресу Байден заявив, що оголошує надзвичайний стан у країні, щоб упоратися із загрозою просування таких країн, як Китай, «у чутливих технологіях і продуктах, критично важливих для військових, розвідки, спостереження або кіберможливостей».

У четвер Китай заявив, що «серйозно стурбований» цим наказом і залишає за собою право вживати заходів.

Наказ впливає на нормальне функціонування та ухвалення рішень підприємствами, а також підриває міжнародний економічний і торговий порядок, ідеться в заяві міністерства торгівлі Китаю.

У міністерстві також висловили сподівання, що США поважатимуть закони ринкової економіки та принцип чесної конкуренції, а також утримаються від «штучного перешкоджання глобальним економічним і торговельним обмінам і співробітництву або створення перешкод для відновлення світової економіки».

Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що країна «рішуче не задоволена» і «рішуче виступає проти наполегливих вимог США щодо введення інвестиційних обмежень щодо Китаю», а також направило США офіційне звернення.

Китай закликав США виконати обіцянку Байдена про відсутність наміру поривати з Китаєм чи перешкоджати його економічному розвитку, йдеться в заяві міністерства.

Китайська технологічна галузь, яка колись була магнітом для американського венчурного капіталу, вже зазнала різкого скорочення американських інвестицій на тлі посилення геополітичної напруги. За даними PitchBook, минулого року загальний обсяг американських венчурних інвестицій у Китай різко впав до 9,7 мільярда доларів з 32,9 мільярда доларів у 2021 році. Цього року інвестори USVC вклали лише 1,2 мільярда доларів у китайські технологічні стартапи.

Очікується, що згадувана заборона буде введена в дію наступного року, після кількох раундів громадського обговорення, включаючи початковий 45-денний період для коментування.

Нагадаємо, китайські хакери скористалися недоліком у хмарній безпеці Microsoft та отримали доступ до облікових записів електронної пошти приблизно 25 організацій, пов'язаних з державними установами в країнах Західної Європи. Пізніше стало відомо, що серед жертв атаки є й державні службовці США.

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ПЕНСІОНЕРИ
17:42 / 11.08.2023
зе-любим окупантам на утримання по 10000гр.+ безкоштовне лікування клоун-зе виділяє а пенсіонерів катує мізерними пенсіями по 2100-2700гр.в місяць на яку неможливо ні лікуватися ні харчуватися після сплати ком.послуг тому що трикратний крадій пенсій жидо-фашист клоун зеленський ХYЙЛО лалала!!!!
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду