СБУ викрила ботоферму, через яку поширювали фейки про COVID-19

СБУ викрила ботоферму, через яку поширювали фейки про COVID-19

11:03,
6 Квітня 2020
3414

СБУ викрила ботоферму, через яку поширювали фейки про COVID-19

11:03,
6 Квітня 2020
3414
СБУ викрила ботоферму, через яку поширювали фейки про COVID-19
СБУ викрила ботоферму, через яку поширювали фейки про COVID-19
Автори:
Кіберфахівці Служби безпеки України припинили діяльність ботоферми, через яку зловмисники поширювали фейки про коронавірус та закликали до повалення конституційного ладу.

Про затримку зловмисників повідомляє пресслужба відомства. Там зазначили, що діяльністю ботоферми керували з Російської Федерації, а обладнання організатори розгорнули прямо в одному з бізнес-центрів Дніпра.

Правоохоронці встановили, що так звані працівники ботоферми створювали та керували обліковими записами в соцмережах, які нібито належали громадянам України, хоча, насправді, використовували фейкові персональні дані.  Потужність «ферми» – понад 5 тисяч ботів.

«Відповідне телекомунікаційне обладнання та спеціалізоване програмне забезпечення організатори придбали через заборонені в Україні російські небанківські платіжні системи. Вони використовували також SIM-картки українських операторів зв’язку та proxy-сервери вітчизняного сегменту інтернет. Аналіз контенту, який поширювала ботоферма, виявив публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади», - йдеться у повідомленні.

Крім того, боти поширювали фейки про ситуацію в Україні через пандемію COVID-19.

Слідчими СБУ розпочато кримінальне провадження за ст. 109 Кримінального кодексу України. Під процесуальним керівництвом прокуратури Дніпропетровської області проведено обшуки та вилучено обладнання, яке використовували зловмисники. Триває слідство.

Повідомляється також, що з початку карантину СБУ викрила дві керовані з РФ ботоферми у Києві та у Дніпрі. Діяльність 7 інтернет-агітаторів розслідується у межах кримінальних проваджень, розпочатих слідчими СБУ за статтями 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) та 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав про писав про 7 способів уникнути фейків під час пандемії коронавірусу.

Також немало ЗМІ поширили фейк про «першу смерть від нового хантавірусу» в Китаї.

Фото: СБУ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Татьяна
11:43 / 06.04.2020
Почему то нигде не встречала таких лозунгов , насчет смены власти. Мне наоборот, кажется , что существует ботоферма и не одна, которая нагнетает страсти на теме коронавируса и действие ее направлено на Верховную Раду и Кабмин.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду