ЗМІ поширили фейк про «першу смерть від нового хантавірусу» в Китаї

ЗМІ поширили фейк про «першу смерть від нового хантавірусу» в Китаї

11:24,
26 Березня 2020
5667

ЗМІ поширили фейк про «першу смерть від нового хантавірусу» в Китаї

11:24,
26 Березня 2020
5667
ЗМІ поширили фейк про «першу смерть від нового хантавірусу» в Китаї
ЗМІ поширили фейк про «першу смерть від нового хантавірусу» в Китаї
Автори:
Немало видань написали про «першу смерть від нового хантавірусу з Китаю». Насправді вірус існує давно, а ВООЗ час від часу реєструє спалахи хантавірусів у цілому світі з 2000 року.

«Новий хантавірус», «Всім боятись!», «У Китаї зафіксували першу смерть» «Вакцини від хвороби не існує!» — новини з приблизно такими заголовками публікували безліч світових та українських ЗМІ, повідомляє По той бік новин. Новину для них перевірило видання Наші гроші. Львів.

Такі заголовки облетіли багато онлайн-видань в Україні, в тому числі й дуже поважних (наприклад, НВ). Інформацію також активно розганяють й російські медіа, йдеться у публікації. Всі вони посилаються на новину від сайту Global Times. Але на цьому сайті немає нічого про те, що цей вірус новий і що зафіксована саме перша смерть.Там навіть написано, що існує вакцина від хантавірусу.

Хантавірус насправді не є новим, пояснюється у новині:

«Це ціле сімейство вірусів, які можуть викликати різноманітні синдроми захворювання у людей у всьому світі. Всесвітня організація охорони здоров’я реєструє спалахи хантавірусів у цілому світі з 2000 року. Тоді захворіли жителі Панами. Пізніше, у 2012 році хантавірусом заразилися відпочивальники каліфорнійського національного парку “Йосеміті”».

Нещодавні спалахи були в січні 2019 року: знову в Панамі та в Аргентині. Примітно, що тоді ніхто не розганяв паніку і не писав про “нову напасть”, йдеться у новині. Наприклад, у США протягом 1993-2017 років зафіксовано 728 повідомлень про легеневий синдром хантавірусу, пише The New York Times.

«Смерть в Китаї не є першю смертю від хантавірусної інфекції. Ще у 2000 році ВООЗ зафіксувала три смерті від легеневого синдрому хантавірусу під час спалаху в Панамі. І в Китаї також помирають від хантавірусів. Наразі немає жодних підстав для хвилювань! Хантавірус не передається від людини до людини. Зазвичай ним можна заразитися, вдихаючи посліди заражених гризунів або під час контакту з їхніми виділеннями, послідом чи слиною», — пояснюють у новині.

Випадки зараження в основному трапляються в сільській місцевості, наприклад, лісах, полях і фермах. Летальність може досягати 35-50%. У публікації Global Times також йдеться про те, що навряд чи пацієнт заразив своїх попутників, хоча вони сиділи в одному автобусі, оскільки зараження зазвичай не відбувається між людьми.

Зазначається також, що в Китаї існують вакцини від хантавірусних інфекцій, однак жодна з них не було схвалена на міжнародному рівні. Ні в США, ні в Європі вакцини немає, пише По той бік новин.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав про 7 способів уникнути фейків під час пандемії коронавірусу.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду