The Guardian підозрюють ГРУ у причетності до кібератаки на журналістів

The Guardian підозрюють ГРУ у причетності до кібератаки на журналістів

16:37,
14 Серпня 2019
2187

The Guardian підозрюють ГРУ у причетності до кібератаки на журналістів

16:37,
14 Серпня 2019
2187
The Guardian підозрюють ГРУ у причетності до кібератаки на журналістів
The Guardian підозрюють ГРУ у причетності до кібератаки на журналістів
Автори:
Атакували двох аналітиків Bellingcat, журналіста-розслідувача BBC, трьох репортерів The Guardian та трьох репортерів різних російських розслідувальних ЗМІ.

Команда розслідувачів Bellingcat заявила, що 30 європейських спеціалістів з російських питань наприкінці липня стали жертвами фішинг-атаки. Ця атака мала на меті викрадення конфіденційних даних.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на iRozhlas.

Зазначається, що цілями атаки стали два аналітики Bellingcat, журналіст-розслідувач BBC, троє репортерів The Guardian та троє репортерів різних російських розслідувальних ЗМІ.

При цьому журналіст The Guardian Люк Хардінг заявив, що «всі докази вказують» на російське ГРУ. У ProtonMail, сервісі зашифрованої електронної пошти, підтвердили, що атака відбулася.

Хакери атакували не лише фахівців із зовнішньої політики Кремля та російських таємних операцій за кордоном, а й аналітичні центри, дотичні до російських питань. Жертвами атак хакерів стали чеський аналітичний центр Evropské hodnoty («Європейські цінності») та організація Free Russia Foundation.

Чехів серед жертв атаки хакерів виявилося найбільше. Загалом таких людей восьмеро. 

«Це, мабуть, найбільш представлена ​​країна. Це журналісти, люди з неприбуткових організацій та дослідники», — підтвердив аналітик Bellingcat Моріц Ракушицький.

Група Bellingcat проаналізувала вихідний код і виявила, що напад був, вірогідно, здійснений державою, а не особою чи групою хакерів.

Аналіз дослідників показав, що таку операцію планували заздалегідь, більш як за один рік до того.

«Європейська правда» нагадує, що починаючи з середини 2018 року експерти виявили «значне збільшення» діяльності хакерських груп APT28 (відомої також як Fancy Bear) та Sandworm. Уряди західних країн вважають ці хакерські групи підпорядкованими російському уряду і військовій розвідці ГРУ.

За даними журналістів, за нападом на МЗС Чехії у червні 2019 року також стоїть ГРУ і їхня хакерська група APT28/Sofacy (Fancy Bear).

«Детектор Медіа» раніше писав, що СБУ разом з ФБР викрила міжнародну банду хакерів, яку очолював українець.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду