Neuralink Маска отримала дозвіл на подальші випробування мозкового чипа попри неуспіх з першим пацієнтом, — WSJ

Neuralink Маска отримала дозвіл на подальші випробування мозкового чипа попри неуспіх з першим пацієнтом, — WSJ

12:39,
21 Травня 2024
3846

Neuralink Маска отримала дозвіл на подальші випробування мозкового чипа попри неуспіх з першим пацієнтом, — WSJ

12:39,
21 Травня 2024
3846
Neuralink Маска отримала дозвіл на подальші випробування мозкового чипа попри неуспіх з першим пацієнтом, — WSJ
Neuralink Маска отримала дозвіл на подальші випробування мозкового чипа попри неуспіх з першим пацієнтом, — WSJ
Заявки на участь в експерименті збиратиму не лише у США, але й у Канаді та Великій Британії.

Компанія Neuralink Ілона Маска отримала дозвіл Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) на вживлення її мозкового імпланта другому пацієнтові, пообіцявши, що виправить помилку, яка призвела до невдачі з першим пацієнтом Ноландом Арбо, повідомляє The Wall Street Journal.

За інформацією джерела, близького до компанії, та дозволу, який переглянув журналіст видання,ь це коригування передбачає вживлення надтонких проводів пристрою глибше в мозок пацієнта.

«З благословення FDA, Neuralink тепер сподівається провести імплантацію у червні, за словами особи, знайомої з компанією, яка сказала, що понад тисячу хворих на параліч зареєструвалися на участь в експерименті, але лише менше ста повністю відповідають вимогам для дослідження», — йдеться в публікації.

Ноланд Арбо розповів виданню про вплив мозкового чипа на його життя та «емоційні американські гірки», які він пережив до, під час і після того, як пристрій втратив частину своєї функціональності.

Після січневої імплантації Арбо використовував імплант Neuralink, щоб керувати курсором на екрані комп’ютера силою думки. Паралельно хворий, який не міг володіти своїм тілом нижче плечей упродовж восьми років, зміг спілкуватися з друзями, грати в ігри та взаємодіяти через комунікаційні платформами з підписниками, що здавалося неможливим після нещасного випадку.

Проте через місяць після операції він виявив, що пристрій більше не працює. Більшість проводів, імплантованих у його мозок, розбалансувалися й перестали зчитувати електричні сигнали, необхідні для перетворення його думок у рухи курсора на екрані.

«Я був на такому високому рівні, а потім мене опустили так низько. Це було дуже-дуже важко, — сказав Арбо в інтерв’ю. — Я плакав».

За словами Ноланда Арбо, в Neuralink йому повідомили, що приблизно 15% проводів, вставлених у його мозок, залишилися придатними, і зміни у програмному забезпеченні дали змогу відновити багато можливостей пристрою, які він відтоді демонстрував у прямих трансляціях.

Оскільки такий пристрій ніколи раніше не імплантували людині, Neuralink не знав, наскільки мозок стане більш рухомим усередині черепа, сказав Арбо. За його словами, виявилося, що його мозок став рухомішим утричі сильніше, ніж прогнозувала компанія.

Арбо розповів, що коли дізнався, чому його імплантат перестав реагувати на його думки, він запитав, чи можна його видалити та виправити аб, замінити. Медична команда Neuralink, яка займається супроводом Арбо, повідомила йому, що вони не хочуть робити ще одну операцію на головному мозку і воліють дочекатися додаткової інформації.

«Я думав, що тільки що мав змогу, знаєте, подряпати поверхню цієї дивовижної технології, а потім її приберуть, — сказав Арбо в інтерв’ю. — Мені знадобилося кілька днів, щоб оговтатися від цього і зрозуміти, що все, що я зробив до цього моменту, принесе користь усім, хто прийде після мене».

Арбо розповів, що впродовж наступних тижнів інженери компанії покращили продуктивність його власного пристрою, змінивши спосіб декодування сигналів його мозку.

Вони зосередилися на скупченнях нейронів, які надавали сильний сигнал, і вимикали низку електродів, які отримували слабкі сигнали або не передавали їх узагалі. У дописі в блозі на початку травня компанія заявила, що змінила алгоритм запису, «щоб він був більш чутливим до сигналів нейронної популяції».

Щоб утримувати проводи зафіксованими, Neuralink запропонувала для отримання дозволу FDA імплантувати їх на глибину 8 міліметрів у моторну кору головного мозку наступного пацієнта, тоді як Арбо їх імплантували на приблизно 3–5 міліметрів.

Минулої п’ятниці, 16 травня, Ілон Маск повідомив, що компанія Neuralink розпочала прийом заявок на участь в експерименті другого пацієнта.

У своєму дописі він позначив Ноланда Арбо, зазначивши, що ніхто краще про технологію не розкаже, ніж він.

На сайті Neuralink уже з'явилося оголошення про можливість участі у програмі для громадян Канади.

Також, за даними джерела WSJ, найближчим часом компанія сподівається отримати дозвіл від регулятора Великої Британії на участь її громадян у дослідженні й загалом до кінця року планує поширити експеримент на десятьох осіб.

Нагадаємо, шестирічне початкове випробування Prime Study має на меті протестувати технологію Neuralink, покликану допомогти пацієнтам контролювати параліч. Компанія шукає людей з тетраплегією внаслідок вертикальної травми спинного мозку або бічного аміотрофічного склерозу (БАС), старших 22 років, які мають «постійного і надійного опікуна».

Дослідження має на меті протестувати одразу три речі:

  • імплантат N1, що поєднує мозок з комп’ютером;
  • хірургічний робот R1, який власне імплантує N1;
  • застосунок N1 User App, який підключається до N1 і перетворює сигнали мозку на дії комп’ютера.

Перший етап очікувано триватиме 18 місяців і передбачає дев’ять візитів учасників експерименту до клініки.

Після цього учасники витрачатимуть принаймні дві години на тиждень на дослідження інтерфейсу «мозок — комп’ютер», а потім здійснять ще 20 візитів протягом наступних п’яти років.

Фото: Ноланд Арбо / Neuralink

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду