38% сайтів, які працювали у 2013 році, до 2023-го перестали існувати, серед них 23% новинних, — дослідження PRC

38% сайтів, які працювали у 2013 році, до 2023-го перестали існувати, серед них 23% новинних, — дослідження PRC

11:25,
20 Травня 2024
1081

38% сайтів, які працювали у 2013 році, до 2023-го перестали існувати, серед них 23% новинних, — дослідження PRC

11:25,
20 Травня 2024
1081
38% сайтів, які працювали у 2013 році, до 2023-го перестали існувати, серед них 23% новинних, — дослідження PRC
38% сайтів, які працювали у 2013 році, до 2023-го перестали існувати, серед них 23% новинних, — дослідження PRC
Одне з п'яти повідомлень офіційних держустанов та медій видаляють з твітеру впродовж місяця.

38% сайтів, які працювали у 2013 році, станом на жовтень 2023-го перестали існувати, у їх числі — 23% сайтів, що продукують професійний медійний новинний контент та офіційні майданчики поширення інформації держав. Такі підсумки дослідження на основі аналізу одного мільйона сайтів, що подають контент англійською, іспанською, португальською, тайською, корейською, японською, арабською та турецькою мовами, проведеного незалежною американської дослідницькою агенцією Pew Research Center, заснованою у 2004 році.

Для аналізу використовували ресурси Архівної служби інтернету Common Crawl, що регулярно архівує скриншоти сайтів. Брали по 10 тисяч сторінок за кожен рік з означеного періоду. Також дослідники аналізували посилання на урядові та новинні сайти у «Вікіпедії». Виявилося, що 54% сторінок «Вікіпедії» для всіх аналізованих країн містять принаймні одне посилання на неіснуючий сайт. Таким чином вони дійшли висновку, що такий «цифровий спад» відбувається по всьому світу, в усіх аналізованих країнах, де продукують контент досліджуваними мовами.

Неактивні посилання на державних сайтах

Для аналізу державних сайтів було відібрано 500 тисяч вебсторінок, зафіксованих у Common Crawl станом на березень — квітень 2023 року. Серед них сторінки всіх рівнів: президентські та урядові, регіонального рівня, місцевого рівня та супутні, засновані ними. На них виявили загалом 42 млн посилань, 86% із яких були між цими сайтами.

Середня кількість посилань у всіх мовних групах — 50, проте у групі державних сайтів із найбільшою кількістю таких посилань від 190 до 740.

Виявилося, що 21% усіх державних сайтів містить щонайменше одне неактивне посилання. Найвищий рівень неактивних посилань виявили у групі сайтів місцевого рівня.

Щоб побачити, як цифровий розпад відтворюється в соціальних мережах, аналітики також зібрали вибірку твітів у режимі реального часу протягом весни 2023 року на платформі соціальних мереж X (тоді відомій як Twitter) і стежили за ними протягом трьох місяців.

Неактивні посилання на сайтах медіа

Для аналізу відібрали 500 тисяч сторінок 2063 медіа, класифікованих компанією comScore станом на березень — квітень 2023 року.

На них зафіксували понад 14 млн посилань на інші пов’язані сайти. Дослідники виявили, що 5% усіх посилань на сторінках новинних сайтів більше не доступні. 23% сайтів містили принаймні одне неактивне посилання.

Неактивні посилання приблизно так само поширені на новинних вебсайтах з найбільшим трафіком, як і на сайтах з найменшим трафіком: 25% сторінок новинних сайтів, які входять до 20% найбільш відвідуваних, та 26% сайтів у 20% з найменшим трафіком.

Як зникають медійні публікації у твітері

Також дослідники простежили, як «цифровий спад» проявляється в соцмережі Twitter, яка тепер називається Х. Було зібрано майже 5 млн твітів, опублікованих з 8 березня по 27 квітня 2023 року в соцмережі. Для цього, використовуючи інструмент потокового передавання даних через API, збирали 3 тисячі загальнодоступних твітів що пів години в режимі реального часу. Це дало змогу сформувати репрезентативну вибірку, і частку твітів відстежували щоденно до 15 червня 2023 року.

Діаграма показує, що приблизно 1 із 5 твітів зникає з поля зору громадськості протягом кількох місяців

Виявилося, що у червні 18% твітів стали недоступними. У 60% випадків це відбулося тому, що обліковий запис став приватним або його призупинили, а в 40% випадків тому, що власник облікового запису або видалив твіт, або видалив обліковий запис.

При цьому, як засвідчив аналіз, видалені твіти зазвичай продукували нові облікові записи з відносно невеликою кількістю підписників і скромною активністю на користувачів на офіційному сайті.

Більшість повідомлень, видалених на сайтах, оперативно видаляли і в твітері:

  • 1% твітів видаляли протягом години;
  • 3% протягом доби;
  • 10% протягом тижня;
  • 15% протягом місяця.

В середньому повідомлення, які видаляють із сайтів стають, недоступними в соцмережі за шість днів після основної публікації, і 90% таких твітів стають недоступними упродовж 46 днів.

Близько 6% твітів виявилися такими, що під час аналізованого періоду були недоступними, а наприкінці стали знову доступними. Це пов’язують з діяльністю самих облікових записів — їх переводили у приватні, а потім знову робили загальнодоступними.

Фото: 404: сайт не знайдено / Erik Mclean, Unsplash, інфографіки Pew Research Center

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду