Мін'юст США подав позов проти Apple за монополізацію ринку смартфонів

Мін'юст США подав позов проти Apple за монополізацію ринку смартфонів

09:20,
25 Березня 2024
975

Мін'юст США подав позов проти Apple за монополізацію ринку смартфонів

09:20,
25 Березня 2024
975
Мін'юст США подав позов проти Apple за монополізацію ринку смартфонів
Мін'юст США подав позов проти Apple за монополізацію ринку смартфонів
Компанія оскаржуватиме позов.

Міністерство юстиції США та генеральні прокурори 16 штатів подали позов проти Apple Inc., звинувативши компанію в порушенні антимонопольного законодавства. У позові йдеться, що техногігант користується своїм панівним становищем на ринку смартфонів і застосунків для них, що ускладнює перехід споживачів на інші смартфони та призводить до надмірних витрат розробників, бізнесу та споживачів. Про це йдеться в пресрелізі Мін’юсту США.

«Apple утримує монопольну позицію на ринку смартфонів не лише тому, що випереджає конкурентів, а й за рахунок порушення федерального антимонопольного законодавства», — заявив генеральний прокурор США Меррік Гарланд.

«Ми стверджуємо, що Apple використовує стратегію, засновану на антиконкурентній поведінці, яка завдає шкоди і споживачам, і розробникам», — додав він.

За даними Міністерства юстиції США, антиконкурентна поведінка Apple Inc. полягає у:

  • блокуванні «суперзастосунків» із широкими функціональними можливостями, які могли би полегшити користувачам перехід між платформами-конкурентами смартфонів;
  • придушенні мобільних хмарних потокових сервісів, які дали би споживачам змогу грати в ігри та користуватися іншими хмарними застосунками без необхідності платити за дороге апаратне забезпечення смартфонів;
  • погіршенні якості обміну повідомленнями між iPhone і платформами-конкурентами, такими як Android;
  • обмеженні функціональності смартгодинників інших виробників;
  • обмеженні сторонніх цифрових гаманців.

У скарзі йдеться, що поведінка Apple виходить за межі цих прикладів. Вона також впливає на браузери, відеозв’язок, підписку на новини, розваги, автомобільні послуги, рекламу, послуги з визначення розташування тощо.

«Сьогоднішній позов проти Apple — сигнал для тих, хто намагається витіснити конкурентів і придушити інновації. Мін’юст прагне використовувати всі наявні інструменти для просування економічної справедливості та викорінення антиконкурентних практик, де б вони не виникали», — зазначив тимчасовий виконувач обов’язків заступника генерального прокурора Бенджамін К. Майзер.

Позов влади США загрожує принципам компанії, які вирізняють продукцію Apple від конкурентів, заявив речник компанії Фред Сайнс, повідомило The Verge.

За його словами, успішний для позивачів результат цієї справи «підірве здатність Apple створювати технології, на які люди чекають від неї», у яких взаємопов'язані апаратне й програмне забезпечення, а також сервіси. Відтак компанія планує подати клопотання про закриття справи.

«Ми вважаємо, що цей позов не відповідає фактам і закону, і будемо рішуче захищатися», — сказав речник.

Нагадаємо, на початку березня Європейська комісія оштрафувала американську компанію Apple Inc. на 1,84 млрд євро за зловживання домінантним становищем на ринку музичних стримінгових сервісів для користувачів пристроїв iPhone та iPad.

У межах антимонопольного розслідування Єврокомісія встановила, що компанія Apple в цифровому магазині App Store вдалася до обмеження щодо розробників застосунків, які не дозволяли їм інформувати користувачів про альтернативні та дешевші послуги передплати на музику, доступні поза App Store.

Фото: Apple

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду