Засновника збанкрутілої криптобіржі FTX у США визнали винним у шахрайстві на $10 млрд

Засновника збанкрутілої криптобіржі FTX у США визнали винним у шахрайстві на $10 млрд

13:53,
3 Листопада 2023
1162

Засновника збанкрутілої криптобіржі FTX у США визнали винним у шахрайстві на $10 млрд

13:53,
3 Листопада 2023
1162
Засновника збанкрутілої криптобіржі FTX у США визнали винним у шахрайстві на $10 млрд
Засновника збанкрутілої криптобіржі FTX у США визнали винним у шахрайстві на $10 млрд
Вирок Сему Бенкману-Фріду оголосять у березні 2024 року.

У США присяжні визнали винним за всіма пунктами звинувачення засновника збанкрутілої криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда. Йому інкримінують шахрайство на суму близько 10 млрд доларів. Про це повідомило агентство Bloomberg.

Бенкмана-Фріда визнали винним у шахрайстві, змові з метою шахрайства, видмиванні грошей тощо. Майже за кожним пунктом йому загрожує до 20 років в’язниці. Тобто чоловікові можуть призначити десятки або навіть понад 100 років ув’язнення. Вирок оголосять у березні 2024 року.

«Цей вердикт є перемогою прокурора США Деміана Вільямса з Мангеттену в найгучнішому кримінальному переслідуванні в криптосвіті. Це також завершує вражаюче падіння Банкмана-Фріда з початку 2022 року, коли FTX оцінювали в 32 мільярди доларів, а знаменитості, зокрема Том Брейді, Ларрі Девід і Стеф Каррі, отримували гроші за те, щоб спонукати людей торгувати цифровою валютою на платформі», — йдеться у публікації Bloomberg.

Проти Бенкмана-Фріда висунули обвинувачення за такими пунктами:

  • два звинувачення в шахрайстві з використанням засобів зв’язку;
  • два звинувачення в змові з метою шахрайства з використанням засобів зв’язку;
  • одне звинувачення у відмиванні грошей;
  • звинувачення у змові з метою вчинення товарного шахрайства;
  • звинувачення у змові з метою вчинення шахрайства з цінними паперами;
  • звинувачення у змові з метою обману США і вчинення порушень у фінансуванні виборчих кампаній.

За версією прокуратури Мангеттену, Бенкман-Фрід керував переказом грошей клієнтів криптобіржі FTX до афілійованого гедж-фонду Alameda Research, який використовують для ризикованих інвестицій, політичних пожертвувань і дорогої нерухомості. А після цього обидві компанії збанкрутували торік.

Натомість адвокати Бенкмана-Фріда прагнули створити йому образ працьовитого математика, який добросовісно намагався врятувати компанію і гроші інвесторів. 

Адвокат Марк Коен анонсував апеляцію. «Ми дуже розчаровані результатом. Містер Бенкман-Фрід стверджує свою невинуватість і продовжуватиме енергійну боротьбу з висунутими проти нього звинуваченнями», — заявив він після оголошення рішення присяжних.

Ситуація з банкрутством FTX сколихнула криптосвіт настільки, що всі продажі криптовалюти дещо впали. Проте погляди прихильників індустрії розійшлися: одні заявили, що це кінець ери ризикованих і протиправних дій та початок більш регульованого майбутнього з ширшим упровадженням цифрових активів; інші ж вважають, що вердикт підтвердив — криптовалюта є ризиковим сектором і приваблює злочинців, хакерів та зручна для країн-ізгоїв.

Нагадаємо, у квітні 2023 року після краху FTX Європарламент схвалив комплексні правила для обігу криптоактивів, приділивши значну увагу захисту користувачів від шахрайства та запобіганню відмиванню грошей.

Фото: Alex Wong / Getty Images

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду