Європарламент схвалив комплексні правила для обігу криптоактивів

Європарламент схвалив комплексні правила для обігу криптоактивів

13:13,
21 Квітня 2023
1500

Європарламент схвалив комплексні правила для обігу криптоактивів

13:13,
21 Квітня 2023
1500
Європарламент схвалив комплексні правила для обігу криптоактивів
Європарламент схвалив комплексні правила для обігу криптоактивів
Значну увагу приділено захисту користувачів від шахрайства та запобіганню відмиванню грошей.

Європейський парламент 20 квітня ухвалив два законодавчі акти, що встановлюють єдині правила регулювання ринків криптоактивів та захисту прав споживачів таких фінансових інструментів. Про це йдеться в офіційному релізі Європарламенту.

Регламет Markets in Crypto assets (MiCА), який підтримали 517 європейських парламентарів, охоплює криптоактиви, які не регулюються чинним законодавством про фінансові послуги. Його ключові положення розроблені для тих, хто випускає та торгує криптоактивами, включаючи токени довідкових активів і токени електронних грошей, і стосуються прозорості, розкриття інформації, авторизації та контролю за транзакціями.

«Споживачі будуть краще поінформовані про ризики, витрати та платежі, пов’язані з їх діяльністю. Крім того, нова законодавча база підтримуватиме цілісність ринку та фінансову стабільність шляхом регулювання публічних пропозицій криптоактивів», — зазначено у пресрелізі.

Також передбачено заходи проти маніпулювання ринком і запобігання відмиванню грошей, фінансуванню тероризму та іншій злочинній діяльності. Європейське управління цінних паперів і ринків має створити публічний реєстр для невідповідних постачальників послуг криптоактивів, які працюють у ЄС без авторизації.

Європейський парламент також проголосував 529 голосами за окремий закон, відомий як «Положення про переказ коштів», який вимагає від операторів криптовалют ідентифікувати своїх клієнтів з метою запобігання відмиванню грошей.

Це дасть можливість відстежувати криптовалютні перекази, а підозрілі транзакції заблокувати. Інформація про джерело активу та його бенефіціара повинна буде «подорожувати» разом із транзакцією та зберігатися з обох сторін передачі.

Закон поширюватиметься на транзакції на суму понад 1 тисячу євро з так званих гаманців, які розміщені на самому хості, коли вони взаємодіють із гаманцями, розміщеними під керуванням постачальників послуг криптовалютних активів. Правила не застосовуються до переказів між особами, які здійснюються без постачальника або між постачальниками, які діють від свого імені.

«Це ставить ЄС в авангард економіки токенів з 10 000 різних криптоактивів. Споживачі будуть захищені від обману та шахрайства, а сектор, який постраждав від краху FTX, зможе відновити довіру. Споживачі матимуть всю необхідну їм інформацію, а всі базові ризики навколо криптоактивів потрібно буде контролювати», — прокоментував євродепутат Штефан Бергер, який брав активну участь у розробці MiCА.

У Національній комісії з регулювання цінних паперів та фондового ринку України привітали це «історичне рішення Європарламенту», та додали, що для розробки регулювання ринку віртуальних активів в Україні взятий регламент MiCА.

Нагадаємо, у ЄС витратять понад 1 мільярд євро на проєкт захисту від кіберзагроз.

Фото: Pixabay

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду