Поліція США використовує надпотужну програму для ідентифікації людей

Поліція США використовує надпотужну програму для ідентифікації людей

13:35,
22 Січня 2020
4390

Поліція США використовує надпотужну програму для ідентифікації людей

13:35,
22 Січня 2020
4390
Поліція США використовує надпотужну програму для ідентифікації людей
Поліція США використовує надпотужну програму для ідентифікації людей
Автори:
Програма Clearview використовує потужну нейромережу для розпізнавання облич та ідентифікації людей. Завдяки їй американські правоохоронці вже розкрили низку злочинів.

Журналістка Кашмір Хіл (Kashmir Hill) у статті для The New York Times розказала про програму від компанії Clearview AI, згадки про яку з’явилися лише наприкінці 2019 року. Цією програмою вже користується поліція США, що дозволяє дуже швидко знаходити злочинців. Додаток дозволяє за лічені секунди ідентифікувати людину за однією фотографією.

Основою програми Clearview є три мільярди зображень, які компанія скачала з сайтів зайнятості, новин, освітніх сайтів та соціальних мереж, включаючи Facebook, YouTube, Twitter, Instagram і навіть Venmo.

Хоча, приміром, політики компанії Facebook забороняють скачувати персональні дані користувачів соцмереж, творець додатка Clearview Хоан Тон-Зет (Hoan Ton-That) переконує: «Багато хто це робить, і Facebook про це знає». Представник Facebook Джей Нанкароу (Jay Nancarrow) заявив, що компанія переглядає ситуацію з Clearview і «буде вживати відповідних заходів, якщо виявить, що є порушення правил».

Потенційно користувачі програми Clearview можуть ідентифікувати усіх, кого вони бачили. Наприклад, це допоможе ідентифікувати активістів під час протесту чи знайти привабливого незнайомця в метро, ​​розкриваючи не лише їхні імена, але й адресу проживання, рід занять, коло знайомих.

Діаграма з маркетингових матеріалів, які Clearview надав правоохоронним органам. Компанія показує, наскільки її технологія потужніша за розробки поліції США чи ФБР

Керує компанією Clearview AI пан Тон-Зет, який переїхав до США з Австралії. Додаток Clearview також засновували Річард Шварц (Richard Schwartz), який свого часу був помічником мера Нью-Йорка, та Пітер Тіль (Peter Thiel), який раніше інвестував у Facebook.

Clearview почали створювати у 2016 році. Тоді у команду взяли декількох програмістів, які розробили програму, що автоматично збирала зображення облич людей з інтернету. Згодом, як каже Хоан Тон-Зет, вони створили «найсучаснішу нейронну мережу» для перетворення всіх зображень у математичні формули чи вектори, засновані на геометрії обличчя. Наприклад, програма орієнтується на те, наскільки далеко один від одного розташовані очі людини.

Хоан Тон-Зет

За інформацією NYT, першою для пошуку злочинців Clearview почала використовувати поліція штату Індіана у лютому 2019 року. Завдяки програмі вони вирішили справу за 20 хвилин. Двоє чоловіків вступили в бійку в парку, яка закінчилася тим, що один застрелив другого в живіт. Очевидець зафіксував злочин на камеру телефона, тож у поліції було обличчя стрільця, щоб застосувати додаток Clearview. Вони одразу отримали збіг: чоловік з’явився у відео, яке хтось розмістив у соціальних мережах, а його ім’я було написане у підписі до ролика.

Зараз компанія Clearview AI заявляє, що її послугами користуються понад 600 відділень поліції. І, оскільки поліція завантажує фотографії людей, яких вони намагаються ідентифікувати, база зображень Clearview поповнюється.

«Федеральні та державні правоохоронці заявили, що, хоча вони мали лише обмежені знання про те, як працює Clearview і хто за цим стоїть, вони використовували додаток для пошуку підозрюваних у крадіжках, викраденні людей, шахрайства з кредитними картками, вбивств та сексуальної експлуатації дітей», — пише NYT.

Незважаючи на зростаючу популярність, Clearview уникала публічної згадки до кінця 2019 року. Тоді прокурори Флориди звинуватили жінку у крадіжці двох грилів та пилососа. Її впізнали, коли поліція «провела» через Clearview відео з камер відеоспостереження. Програма ідентифікувала підозрювану та показала її сторінку у Facebook. 

Пан Тон-Зет сказав, що інструмент не завжди працює, оскільки більшість фотографій у базі даних Clearview зроблені на рівні очей, а камери відеоспостережень встановлені на стелях або високо на стінах. Незважаючи на це, згідно заяв компанії, її інструмент знаходить відповідність у 75 % випадків. 

Поки невідомо, чи стане Clearview доступний для усіх або ж залишиться лише інструментом правоохоронців.

«Проте тепер табу порушено. Шукати когось за обличчям може стати таким же простим, як і пошук імені у Google», — резюмує Кашмір Хіл.

Нагадаємо, MediaSapiens вже писав, що у Міністерство промисловості та інформаційних технологій Китаю з 1 грудня 2019 року ввело обов'язкову процедуру сканування обличчя нових користувачів мобільних телефонів.

Зображення: NYT

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду