У телеграм-каналі «Труха Миколаїв» загейтили 13-річну доньку міського голови, — ІМІ

У телеграм-каналі «Труха Миколаїв» загейтили 13-річну доньку міського голови, — ІМІ

15:00,
23 Серпня 2024
13321

У телеграм-каналі «Труха Миколаїв» загейтили 13-річну доньку міського голови, — ІМІ

15:00,
23 Серпня 2024
13321
У телеграм-каналі «Труха Миколаїв» загейтили 13-річну доньку міського голови, — ІМІ
У телеграм-каналі «Труха Миколаїв» загейтили 13-річну доньку міського голови, — ІМІ
Дописи анонімних авторів суперечать основним принципам захисту прав дитини в Україні.

У телеграм-каналі «Труха Николаев», що входить до всеукраїнської  мережі  телеграм-каналів «Труха», для публічної оцінки виклали фото, відеозаписи та скриншоти публікацій 13-річної Марії, яка є донькою міського голови Миколаєва Олександра Сєнкевича. Три дописи з підписами на кшталт «висновки робіть самі» запустили хвилю гейтерських коментарів, на це звернула увагу представниця Інституту масової інформації в Миколаївській області.

За останній місяць «Труха Николаев», який має понад 70 тисяч підписників, присвятив три пости доньці міського голови Миколаєва. Автори звернули увагу на те, як і де відпочиває дівчина та під яку музику записує свої відеоролики для соцмереж.

12 липня в телеграм-каналі з’явився фотоколаж з фотографіями 13-річної Марії Сєнкевич на відпочинку на Балі, які, ймовірно, були опубліковані в її інстаграмі. «Доця Сенкевича чилить на Балі», — так прокоментували російською мовою анонімні автори «Трухи» цю публікацію. Зараз зі сторінки дівчини видалено майже всі публікації. 

11 серпня на каналі миколаївської «Трухи» з’явилось одразу дві публікації з фотографіями та відеозаписами Марії Сєнкевич. Пости супроводжуються негативними російськомовними коментарями авторів каналу та зверненням до читачів коментувати пости: «Дочка Сєнкевича запалює під російські пісні в соціальних мережах. Як гадаєте, тато в курсі, що викладає його доця?», «Доця нашого мера — яра фанатка проруснявих виконавців».

Скриншот допису з телеграм-каналу «Труха Николаев»

Під кожною з цих публікацій — по кілька сотень коментарів. Частина читачів стала на захист дівчини, проте багато вдалися до її приниження,  коментували зовнішність дитини тощо.

На думку директорки ІМІ Оксани Романюк, така діяльність телеграм-каналу суперечить основним принципам захисту прав дитини в Україні. 

«Діти, які перебувають у публічному просторі через професійну діяльність своїх батьків, однаково мають право на захист від цькування й тиску. Така огидна публічна кампанія, спрямована проти 13-річної дівчинки, може наразити її на фізичну небезпеку в реальному житті та спричинити серйозні психологічні наслідки в майбутньому. Заклики до публічного коментування, особливо з негативним та принизливим акцентом, сприяють поширенню ненависті та булінгу дитини. На жаль, анонімні телеграм-канали роблять усе, щоб уникнути відповідальності за законом за таке цькування. Я вважаю, що вони повинні офіційно реєструватися в Нацраді, світити своїх власників і дотримуватися норм українського законодавства, а не ховатися за анонімністю, щоб мати можливість булити дітей», — прокоментувала Оксана Романюк.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду