Команда Skeiron оцифрувала Кам'янець-Подільську фортецю

Команда Skeiron оцифрувала Кам'янець-Подільську фортецю

18:35,
15 Серпня 2024
1378

Команда Skeiron оцифрувала Кам'янець-Подільську фортецю

18:35,
15 Серпня 2024
1378
Команда Skeiron оцифрувала Кам'янець-Подільську фортецю
Команда Skeiron оцифрувала Кам'янець-Подільську фортецю
3D-модель фортеці можна оглянути онлайн.

Компанія Skeiron, що спеціалізується на оцифруванні історичних пам’яток, оцифрувала Кам'янець-Подільську фортецю у високій якості з розбіжністю даних до 2-3 см та створила її 3D-модель. Про це команда проєкту повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

«Сучасний вигляд фортеці, який ми бачимо сьогодні і який наша команда задокументувала у цифровому вигляді, — походить з польського періоду XV століття», — зазначено у повідомленні.

Як повідомили в компанії, робота з обʼєктом почалася в лютому 2024 року. Обʼєкт зафіксували за допомогою лазерного сканування та фотограмметрії з землі та дрона. Було зроблено близько тисячі станцій сканером RIEGL VZ-400i та 3 тисяч двовимірних знімків. Далі протягом чотирьох місяців тривала робота з обробки даних.

Сканування було профінансовано фондом «Аліф», а створення 3D-моделі фортеці було здійснено за ініціативою Міністерства культури та інформаційної політики України. Дані з оцифрування можуть використовуватися для освітніх та популяризаційних проєктів Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, а також для відновлення фортеці в разі будь-яких пошкоджень, спричинених впливом часу або збройною агресією Росії на території України.

Ознайомитися з цифровою моделлю Кам'янець-Подільської фортеці можна за посиланням.

Також команда Skeiron створила міні-фільм спільно з Кам'янець-Подільським державним історичним музеєм-заповідником, присвячений збереженню пам’ятки.   

«Ми зняли процес роботи над Кам'янець-Подільською фортецею, взяли інтервʼю у завідувачки сектору "Старий замок" Оксани Заремби і більше розповіли про технології, які ми використовуємо», — повідомили у Skeiron.

Відомо, що Кам'янець-Подільська фортеця, яка  розташована на скелястому мисі, оточеному глибоким каньйоном і річкою Смотрич, мала важливу оборонну роль з XII до XVI століття.

Фортеця виникла в часи України-Русі, коли Поділля входило до складу Галицько-Волинського князівства, і спочатку була дерев'яною з однією кам'яною стіною та баштою. Після численних монголо-татарських набігів, які зруйнували дерев'яні укріплення, залишилися тільки кам'яні стіна та башта.

У 1362 році, після битви при Синіх Водах, литовські князі Коріатовичі почали будувати кам'яний замок зі зведенням шести кам'яних башт.

У 1434 році Поділля стало частиною Королівства Польського і перебувало під владою Польщі протягом наступних 350 років.

Фото: оцифрування Кам'янець-Подільської фортеці / Skeiron 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду