Частка учнів і вчителів, які спілкуються українською мовою під час освітнього процесу та в побуті, зменшилася, — дослідження

Частка учнів і вчителів, які спілкуються українською мовою під час освітнього процесу та в побуті, зменшилася, — дослідження

11:57,
12 Липня 2024
1105

Частка учнів і вчителів, які спілкуються українською мовою під час освітнього процесу та в побуті, зменшилася, — дослідження

11:57,
12 Липня 2024
1105
Частка учнів і вчителів, які спілкуються українською мовою під час освітнього процесу та в побуті, зменшилася, — дослідження
Частка учнів і вчителів, які спілкуються українською мовою під час освітнього процесу та в побуті, зменшилася, — дослідження
Після початку повномасштабної війни спостерігалося збільшення вживання української мови в освітньому процесі.

Частка учнів і вчителів, які спілкуються українською мовою під час освітнього процесу та в побуті, зменшилася. Лише 50% старшокласників вважають мову контенту в інтернеті важливою. Про це йдеться у результатах дослідження щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі у закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році.

«На третій рік повномасштабної війни частка респондентів, які послуговуються українською мовою як в освітньому процесі, так і в побуті, дещо зменшилася. У східному й південному макрорегіонах у повсякденному спілкуванні учасників освітнього процесу переважає російська мова. Водночас батьки учнів і учениць стали більш консолідованими у підтримці державної мови в усіх сферах життя. Є тенденція до постійного вдосконалення знання державної мови», — зазначив голова Державної служба якості освіти України Руслан Гурак .

Водночас Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зауважив, що попит на українську мову незмінний, незважаючи на статистичні показники. Цьогоріч дослідженням охоплено більшу кількість респондентів з акцентом на міську місцевість.  

Після початку повномасштабної війни спостерігалося збільшення вживання української мови в освітньому процесі. Однак у поточному навчальному році — реакція дещо зворотна. 

Частина учасників освітнього процесу, які вважають українську рідною, у побуті спілкуються як українською, так і російською та переважно російською мовами. Зокрема, така мовна модель на сході, де 59% учителів, 38% учнів/учениць та 34% батьків, які назвали рідною українську мову, вдома здебільшого спілкуються російською.

Практично половина опитаних учнів та учениць вказали, що послуговуються українською мовою в усіх сферах життя. На 5% більше старшокласників оцінюють свій рівень володіння мовою як вільний.

Також спостерігається тенденція до зменшення використання здобувачами освіти української мови як під час уроків, так і в перервах між ними. 15% учнів та учениць, які у повсякденному житті використовують переважно російську, все ж російськомовному співрозмовнику відповідатимуть українською. 

Серед учнівства спостерігається зменшення на 8% кількості респондентів, які під час уроків та перерв спілкуються між собою лише українською мовою, 41% респондентів — під час перерв, а половина — під час уроків.

Третина старшокласників зазначила, що під час перерв розмовляють як українською мовою, так і російською та переважно російською (минулоріч цей показник становив 21%). П’ята частина учнівства під час навчальних занять підтримують розмову між собою як українською, так і російською та переважно російською мовами.

«Значними є відмінності у використанні учнівством української мови під час навчальних занять і перерв за регіонами проживання респондентів: на Заході — 74% дітей, на Сході — 17%.

Якщо у школі діти активніше використовують державну мову, то за її межами (у колі друзів та вдома) цей відсоток знижується: менше 40% учнів/учениць спілкуються суто українською, п’ята частина — як українською, так і російською мовами однаковою мірою.

Чинниками, що стримують використання державної мови в усіх сферах публічного життя, діти назвали звичку спілкуватися недержавною мовою (33%) та мову спілкування у сім’ї (20%)», - йдеться у дослідженні. 

Окрім того, на 18% збільшилася частка вчителів, які зауважили, що діти спілкуються лише державною мовою (43% цьогоріч проти 25% минулого року). На 9% збільшилася частка вчителів, які оцінили знання дітей на рівні вільного володіння українською мовою. Відсоток учителів, які вважають, що їхні учні та учениці мають недостатній рівень володіння українською мовою, становить 18% (минулоріч — 26%).

Найбільш негативний вплив на рівень послуговування українською мовою, на думку вчителів, спричиняють мова спілкування вдома (47%) та звичка (30%).

Зменшення використання української мови учнями/ученицями спостерігається і під час онлайн-спілкування. Частка старшокласників, які спілкуються українською мовою в інтернеті, зменшилася на 6% відносно минулого навчального року. Найбільше російською онлайн спілкуються на сході — 43% опитаних учнів/учениць. Так само зменшилася кількість старшокласників, які послуговуються тільки українськомовним контентом в інтернеті — з 43% до 32%. Подібна ситуація і в середовищі вчителів (77% проти 80% минулоріч). 

Відповіді учнів та учениць засвідчили, що 78% вчителів спілкуються під час уроків тільки українською мовою (минулоріч — 82%), а 69% респондентів зазначили, що таке саме спілкування відбувається і під час перерви (74% у минулому навчальному році), 5% вказали, що вчителі на перервах спілкуються як українською, так і російською однаковою мірою.

Читайте також: 

Фото: ДСЯОУ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду