США заявили про ліквідацію одного з найбільших ботнетів у світі

США заявили про ліквідацію одного з найбільших ботнетів у світі

11:10,
30 Травня 2024
892

США заявили про ліквідацію одного з найбільших ботнетів у світі

11:10,
30 Травня 2024
892
США заявили про ліквідацію одного з найбільших ботнетів у світі
США заявили про ліквідацію одного з найбільших ботнетів у світі
Ботнет використовувався для здійснення кібератак, великомасштабного шахрайства, експлуатації дітей, переслідувань, погроз вибухом та порушень експорту.

Правоохоронні органи кількох країн провели спільну операцію з ліквідації глобальної мережі шкідливого програмного забезпечення, яка викрала щонайменше 5,9 млрд доларів. Про це повідомило Міністерство юстиції США. 

У рамках розслідування заарештували громадянина Китаю, 35-річного Юнь Хе Вана, якого підозрюють у розгортанні шкідливого ПО та створенні й експлуатації ботнету 911 S5 (мережі комп’ютерів, які були заражені шкідливим програмним забезпеченням і контролювалися зловмисниками). 

Слідство встановило, що з 2014 року по липень 2022-го Ван та інші особи керували ботнетом 911 S5, який складався приблизно зі 150 серверів по всьому світу. 

Ботнет зламав понад 19 млн IP-адрес у майже 200 країнах. Ван заробив близько 99 млн доларів, пропонуючи кіберзлочинцям доступ до цих заражених IP-адрес за певну плату. Ботнет використовувався для здійснення кібератак, великомасштабного шахрайства, експлуатації дітей, переслідувань, погроз вибухом та порушень експорту. 

Наприклад, ботнет використали для шахрайства з певними програмами з допомоги через пандемію. У результаті 560 тисяч шахрайських позовів про страхування по безробіттю надійшли зі зламаних IP-адрес, що призвело до збитків у розмірі понад 5,9 млрд доларів. 

Мережа також давала змогу кіберзлочинцям купувати товари за допомогою вкрадених кредитних карток або відмивати гроші. 

Вана звинувачують у змові з метою вчинення компʼютерного шахрайства, значному компʼютерному шахрайстві, шахрайстві з електронною поштою та відмиванні грошей. Якщо його визнають винним за всіма пунктами, Вану загрожує максимальне покарання у вигляді 65 років увʼязнення. 

Нагадаємо, кількість хакерських атак, чимало з яких підтримуються Росією, в Європейському Союзі за останні місяці 2024 року подвоїлася. Вони, зокрема, націлені на сервіси, пов'язані з виборами.

Фото: хакерство / Держспецзв’язку

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду