У ЄС цьогоріч фіксують удвічі більше кібератак, пов'язаних з виборами

У ЄС цьогоріч фіксують удвічі більше кібератак, пов'язаних з виборами

09:45,
30 Травня 2024
661

У ЄС цьогоріч фіксують удвічі більше кібератак, пов'язаних з виборами

09:45,
30 Травня 2024
661
У ЄС цьогоріч фіксують удвічі більше кібератак, пов'язаних з виборами
У ЄС цьогоріч фіксують удвічі більше кібератак, пов'язаних з виборами
Кількість атак з геополітичними мотивами неухильно зростає з моменту повномасштабного вторгнення Росії.

Кількість хакерських атак, чимало з яких підтримуються Росією, в Європейському Союзі за останні місяці 2024 року подвоїлася. Вони, зокрема, націлені на сервіси, пов'язані з виборами. Про це в інтерв'ю АР заявив голова Агентства Європейського Союзу з кібербезпеки Юхан Лепассаар. 

За його словами, кількість атак з геополітичними мотивами неухильно зростає з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року. 

«Кількість хактивістських атак (на європейську інфраструктуру) подвоїлася з четвертого кварталу 2023 року до першого кварталу 2024 року. Це досить значне зростання», — заявив Лепассаар

Він також повідомив, що останніми місяцями хакери атакують сайти і структури, пов'язані з майбутніми виборами до Європарламенту, які мають відбутися 6–9 червня. 

Прийдешні вибори у США, Великій Британії та багатьох інших країнах змусили служби безпеки посилити контроль за можливим втручанням. 

В ENISA розповіли, що основною метою атак є спричинення дезорганізації. 

Лепассаар зазначив, що методи атак — хоча й не завжди успішні — часто спочатку випробовувалися в Україні, а потім поширювалися на країни ЄС. 

«Це частина російської агресивної війни, яку вони ведуть фізично в Україні, але також і в цифровій формі по всій Європі», — каже він. 

Експерти попереджають, що штучний інтелект також використовується для впливу на західних виборців за допомогою оманливої інформації, в тому числі через створення дипфейків — зображень, відео- та аудіокліпів, які мало відрізняються від реальних і використовуються для дезінформації. 

Про небезпеку використання нових технологій для маніпуляції інформацією нещодавно попереджала і директорка Національної розвідки США Авріл Гейнс. 

У річному звіті за 2023 рік ENISA також відзначило сплеск хакерських атак з використанням програм-вимагачів, які намагаються зламати сайти громадських організацій. 

Нагадаємо, 9 травня росіяни зламали супутниковий ефір каналів груп StarLight Media та «Інтер» і запустили трансляцію параду в Москві на Червоній площі. Невдовзі сигнал каналів відновили. Технічні служби державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» теж фіксували відсутність сигналу мовлення телеканалу «Дім» на супутнику Astra та його підміну трансляцією параду в Москві, яка тривала протягом двох хвилин. 

Читайте також: 

Фото: хакерська кібератака / Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду