«Резерв+» у перші дні роботи зазнав кількох кібератак, — Міноборони

«Резерв+» у перші дні роботи зазнав кількох кібератак, — Міноборони

14:56,
27 Травня 2024
1203

«Резерв+» у перші дні роботи зазнав кількох кібератак, — Міноборони

14:56,
27 Травня 2024
1203
«Резерв+» у перші дні роботи зазнав кількох кібератак, — Міноборони
«Резерв+» у перші дні роботи зазнав кількох кібератак, — Міноборони
Саме в перші години роботи «Резерв+» відбулася велика кількість одночасних запитів на авторизацію.

Міністерство оборони України було готове до того, що ворог намагатиметься зірвати роботу застосунку «Резерв+» та запустить DDоS-атаки.

Про це в коментарі «Укрінформу» повідомила заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

«Найбільше навантаження на систему, очікувано, відбулося у перші години запуску застосунку, адже цифровий сервіс — це завжди зручніше для людей», — зазначила вона.

За словами заступниці, саме в перші години роботи «Резерв+» відбулася велика кількість одночасних запитів на авторизацію.

«Водночас ми були готові до того, що ворог буде намагатися зірвати наші плани та запустить DDоS-атаки, тому розробили функціонал для захисту від цих спроб із закриттям певних каналів трафіку. Такі контрдії дещо сповільнили вхід для всіх, що викликало певні незручності. Зокрема, через це були труднощі з авторизацією через BankID. Однак це дало нам можливість впоратися з кількома потужними атаками у перші дні роботи застосунку в суботу та неділю», — зазначила заступниця міністра оборони.

Також у Міноборони додали, що зламати систему застосунку «Резерв+» і отримати бази даних з нього неможливо, бо вони там не зберігаються.

«Застосунок «Резерв+» отримав атестат відповідності КСЗІ (комплексної системи захисту інформації). Над застосунком працювали найкращі команди з кібербезпеки та використовували найкращі успішні практики зі створення державних застосунків. Можемо запевнити, що зламати систему застосунку та отримати дані з неї неможливо, бо вона не зберігає їх», — заявила Катерина Черногоренко.

Вона пояснила, що застосунок працює за принципом «Дії» та отримує дані за запитом з реєстру в зашифрованому вигляді.

«Ті компрометації, що вже гуляють в мережі, — фейк та намагання зірвати мобілізаційні процеси і підірвати довіру до державних застосунків», — заявила Черногоренко.

Однак деякі експерти сфери ІТ наголошую на проблемах цього мобільного застосунку.

Зокрема, один з засновників «Українського кіберальянсу» Андрій Баранович (відомий під ніком «Шон Таунсенд») розкритикував «Резерв+».

Він виявив, що цей мобільний додаток був перероблений з іншого застосунку. Мова йде про анонсований раніше додаток «Мрія» для українських школярів, у якому зокрема можна було б дивитись розклад уроків і вести щоденник.

«Ви просто з глузду з'їхали з цим перехаканим нашвидкуруч шкільним щоденником», — написав Баранович у фейсбуку і виклав програмний код, що доводить правильність його слів.

«Лайфхак для СБУ, СЗР та ГУР: призовників із встановленим додатком на службу не брати. Поки що це найкращий тест», — саркастично пожартував він.

Розробник військового програмного забезпечення, зокрема месенджера MilChat, айтівець Ярослав Шерстюк теж розкритикував «Резерв+».

«Вже більше десяти років я займаюся розробкою та впровадженням програмного забезпечення для військових. За цей час жодного разу не допустив такої халепи, як у випадку з Резерв+», — зазначив він в Linkedin.

Шерстюк звертає увагу на проблеми з авторизацією клієнтів через мобільний банкінг, а також на відсутність обфускації коду (obfuscate — «робити заплутаним»), тобто його може прочитати будь-який сторонній користувач.

Він сумнівається, що «Резерв+» був достатньо якісно перевірений державними фахівцями з кібербезпеки. Також його бентежить, що технічна підтримка додатку здійснюється через месенджер «Телеграм».

«Це небезпечно, враховуючи можливу співпрацю Telegram із російськими спецслужбами. Попри значні ресурси і високий рівень керівництва, якість додатку викликає серйозні питання», — резюмує Шерстюк.

Нагадаємо, 18 травня Міністерство оборони України запустило мобільний застосунок «Резерв+», який дасть змогу оновити свої облікові дані військовозобов'язаним, призовникам та резервістам.

Також 19 травня Міністерство оборони запустило тестування електронної черги до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду