«Паспорт твоєї ідентичності»: культурні надбання українців зафіксовані у закордонному паспорті

«Паспорт твоєї ідентичності»: культурні надбання українців зафіксовані у закордонному паспорті

20:45,
20 Травня 2024
1553

«Паспорт твоєї ідентичності»: культурні надбання українців зафіксовані у закордонному паспорті

20:45,
20 Травня 2024
1553
«Паспорт твоєї ідентичності»: культурні надбання українців зафіксовані у закордонному паспорті
«Паспорт твоєї ідентичності»: культурні надбання українців зафіксовані у закордонному паспорті
Всеукраїнська інформкампанія охопила 18 мільйонів громадян.

ВГО «Спілка археологів України» у співпраці з науковцями Києво-Могилянської академії, зокрема її музею, та комунікаційною агенцією «Лінза» реалізували проєкт «Паспорт твоєї ідентичності», у межах якого представили українцям серію відеороликів та листівок про знакові пам’ятки української культури та науки, репрезентовані на сторінках закордонного паспорта громадянина України. Інформаційною кампанією, що стартувала в середині 2023 року, вдалося охопити 18 млн українців, розповіли під час презентації проєкту, що відбулася в понеділок у музеї Києво-Могилянської академії.

Презентація проєкту «Паспорт твоєї ідентичності»

Як розповіла авторка ідеї проєкту, кандидатка історичних наук, завідувачка наукової бібліотеки Інституту археології НАН України та секретарка правління ВГО «Спілка археологів України» Вікторія Колеснікова, проєкт цінний тим, що вдалося поєднати академічне бачення та креативну подачу інформації. Кожен факт і судження, викладені у відеороликах, є абсолютно достовірними, разом з цим вони подані так, щоб це було легко сприймати людям різного віку, з різним рівнем освіти та культурним досвідом.

Для проєкту створили сайт і 33 відеоролики, які розповідають про кожен знаковий об’єкт зі сторінок закордонного паспорта громадянина України. Вони публікуються на ютуб-каналі «Спілки археологів України». Також для проєкту видали набір листівок «Паспорт твоєї ідентичності». Інформацію про проєкт з уміщеним QR-кодом транслювали у поїздах «Інтерсіті», на рекламних плакатах сітілайтів в Одесі, Чернігові, Сумах і в метрополітенах Києва та Харкова. Проєкт підтримали й українські медіа, зокрема онлайн-медіа «Рубрика» та журнал «Україна». Завдяки цьому кампанією вже охопили 18 млн українців, розповіла продюсерка проєкту з комунікаційної агенції Linza Наталія Засядько.

Як зазначив заступник директора Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Володимир Тиліщак, «питання формування громадянської ідентичності через повномасштабне російське вторгнення в Україну стало очевидним, адже Росія веде війну на знищення української ідентичності на рівні привласнення історії.

«Така діяльність Росії і Путіна демонструє, що історія є зброєю і стає дуже небезпечною, коли потрапляє у руки негідників, сказав Володимир Теліщак.  В Україні тривалий час була проблема в тому, що ми не вміли популяризувати свою історію. Голос науковців у представлені української історії громадянам був слабким, цим займалися всі, хто хотів. Завдяки таким проєктам, як “Паспорт національної ідентичності”, заснованим на вивірених наукових знаннях, є можливість впливати на формування української культурної ідентичності. Ми не хочемо опинитися в ситуації, коли наша ідентичність базуватиметься на міфах та якихось уявленнях, а не знаннях».

Докторка культурології, професорка Києво-Могилянської академії додала: «В археологічній пресі та в дипломатичні службі є традиція застосовувати культурні надбання для офіційної дипломатії. Цей проєкт є хорошим інструментом для розвитку так званої народної дипломатії, щоб кожен, перетинаючи кордон, міг знати не лише про персональні дані, зафіксовані в паспорті, але й про ідентичність, наш культурний код, у якому представлені артефакти від трипільської культури до сучасних винаходів, та міг представляти його на рівні знайомств під час приватних подорожей, на зустрічах культурних, молодіжних, спортивних організацій».

Тим часом координаторка проєктів ГО «Кримський інститут стратегічних досліджень» Ельміра Аблялімова-Чийгоз додала, що у продовження проєкту слід просувати ідею, що на сторінках закордонного паспорта має з’явитися й артефакт, який засвідчує культуру кримськотатарського народу в демократичній Україні.

Автори повідомили, що звернулися по інформаційну підтримку до Міністерства закордонних справ України, і проморолик проєкту з’явився в соцмережах міністерства, надалі ж сподіваються, що їхні відеоролики поширюватимуть і на сторінках офіційних дипломатичних представництв України.

Проєкт «Паспорт твоєї ідентичності» реалізовано за фінансової підтримки урядів Великої Британії, Канади, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швеції та Швейцарії.

Додамо, на професійному рівні Спілка археологів України залучена до фіксації російських воєнних злочинів. Зокрема, таку роботу проведено щодо вивезення археологічних цінностей з Херсонеса Таврійського до Росії.

Окрім цього низка археологів, зокрема й голова Спілки, сьогодні служать у лавах Збройних сил України.

Фото: проєкт «Паспорт твоєї ідентичності» / ВГО «Спілка археологів України»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду