Павло Дуров в інтерв'ю Такеру Карлсону назвав повідомлення про співпрацю Telegram з російською владою «чутками, вигідними конкурентам»

Павло Дуров в інтерв'ю Такеру Карлсону назвав повідомлення про співпрацю Telegram з російською владою «чутками, вигідними конкурентам»

12:20,
17 Квітня 2024
3141

Павло Дуров в інтерв'ю Такеру Карлсону назвав повідомлення про співпрацю Telegram з російською владою «чутками, вигідними конкурентам»

12:20,
17 Квітня 2024
3141
Павло Дуров в інтерв'ю Такеру Карлсону назвав повідомлення про співпрацю Telegram з російською владою «чутками, вигідними конкурентам»
Павло Дуров в інтерв'ю Такеру Карлсону назвав повідомлення про співпрацю Telegram з російською владою «чутками, вигідними конкурентам»
Дуров стверджує, що телеграм «поширюється як лісова пожежа»: щодня реєструються 2,5 мільйона користувачів.

Підприємець Павло Дуров, власник месенджера «Телеграм», що вже має понад 900 млн користувачів, дав годинне інтерв’ю американському журналісту, колишньому ведучому Fox News Такеру Карлсону, в якому детально розповів про свій життєвий шлях: від дитинства та першого бізнесу, «ВКонтактє», дотепер, коли власник Telegram мешкає в ОАЕ і не збирається відвідувати ані Росію, ані Китай чи США. Відеоінтерв’ю опубліковане на каналі Карлсона в ютубі.

В інтерв'ю Дуров назвав заяви про те, що Telegram може співпрацювати з російською владою, чутками, які вигідні конкурентам. За його словами, найбільший тиск на Telegram чинять «не уряди, а корпорації Apple і Google».

«Коли справа доходить до свободи слова, ці дві платформи можуть, по суті, цензурувати все, що ви можете прочитати на своєму смартфоні. Вони дуже ясно дають зрозуміти, якщо ми не дотримуватимемося їхніх правил, як вони це називають, вони видалять телеграм зі своїх магазинів», — сказав Дуров.

Засновник телеграму Павло Дуров

Павло Дуров також розповів про причини продажу своєї частки в соцмережі «ВКонтактє» у 2014 році та виїзд з Росії. За його словами, у 2010–2011 роках можливості соцмережі почали використовувати для організації протестних рухів, і влада вимагала блокувати відповідні групи спілкування в ній, щоб перешкоджати протестам. У 2013 році, коли під час Євромайдану російська влада вимагала від Дурова видати особисті дані організаторів українських протестів, він нібито відмовився, і його поставили перед вибором — підкоритися чи продати частку в компанії та виїхати з Росії, що він врешті і зробив.

Дуров заявив, що ідея телеграму з’явилася ще тоді, під час перебування в Росії: він хотів мати конфіденційний зв’язок з братом. Павло Дуров наполягає на тому, що його месенджер гарантує наскрізне шифрування передаваної користувачами інформації. Головним аргументом цього є те, що код для нього написав його брат Микола, який виявляв надзвичайні математичні здібності з раннього дитинства.

Павло Дуров розповів, що спершу намагався закріпитися в Європі — Берліні та Лондоні, але йому  не сподобалися умови розвитку підприємництва. Далі був Сінгапур, потім — США.

«Це — єдина країна, де на мене напали на вулиці. Три великі хлопці намагалися вихопити мій телефон з рук, коли я твітив, що щойно мав зустрічі з засновником Twitter Джеком Дорсі», — розповів Дуров про перебування в Сан-Франциско.

Проте, за його словами, поїхати зі США він вирішив через інтерес до стартапу з боку ФБР. Він стверджує, що відомство намагалося нав’язати для роботи в компанію інженера-розробника, який міг би потім повідомити про лазівки для отримання конфіденційної інформації в месенджері та пильнує його візити до США.

«ФБР та агентства безпеки приділяли нам надто багато уваги. Минулого разу, коли я приїжджав до США, я привіз із собою інженера, який працює в Telegram. Вони спробували його найняти», — розповів Дуров.

За його словами, спецслужби хотіли з'ясувати, які бібліотеки з відкритим вихідним кодом є в месенджері. Дуров стверджує, що кожного разу, коли він прилітає до США, в аеропорту його зустрічають два агенти ФБР і ставлять запитання.

«Якось я снідав о 9.00, і співробітники ФБР з'явилися біля будинку, який я винаймав. Вони знали, що я поїхав з Росії. Вони знали, чим ми займаємося, але їм були потрібні подробиці. Думаю, вони хотіли встановити зв'язки, щоб якось краще контролювати телеграм», — сказав він.

До Дубаю Дуров та компанія переїхали сім років тому, у 2017-му. Дуров запевняє, що в ОАЕ не відчуває тиску на бізнес, навпаки — вважає, що в Дубаї сприятлива інфраструктура та оподаткування.

Він стверджує, що Telegram органічно розвиває аудиторію, не витрачаючи для цього кошти на рекламу і піар, та очікує подальшого розвитку.

«Телеграм поширюється, як лісова пожежа. Щодня реєструються 2,5 мільйона користувачів», — сказав Дуров. Компанія очікує, що до кінця року аудиторія месенджера перевищить мільярд людей.

Він також розповів, що тепер намагається не відвідувати жодну з впливових держав, зокрема Китай, Росію та США. На його думку, велика проблема сучасності — необхідність займати певну сторону, це робить світ небезпечним і позбавляє можливості розуміти людей, які мають інше бачення. Дуров додав, що вважає, що всі його пристрої були зламані, тож не довіряє платформам, зокрема розробленим у США.

Як відомо, 25 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11115 «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація». У документі, зокрема, пропонується врегулювати роботу месенджера «Телеграм» в Україні.

Нагадаємо, що  низка українських експертів та представників  влади, зокрема пресслужб, неодноразово повідомляли, що Telegram має контакти з російською владою. Зокрема, про це говорив спікер ГУР МО Андрій Юсов: «Ми бачимо, що на території Росії російські спецслужби можуть дуже оперативно розв'язувати питання з адміністрацією Телеграму, коли їм це потрібно». 

Також про небезпечність і ймовірну контрольованість телеграму неодноразово розповідав і журналіст та кіберблогер Назар Токар, який стверджує,  що сервери  месенджера розташовані в Росії.  Менеджер проєктів ЦЕДЕМ з медіаграмотності та протидії дезінформації Олександр Монастирський також вважає телеграм небезпечним, зокрема, через певну незахищеність даних на платформі. Аналітик агенції «Мольфар» Павло Фіалковський зауважує, що є не один випадок, який може підтвердити, що платформа співпрацює з російськими спецслужбами. 

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов уже називав телеграм «дуже-дуже небезпечною річчю» для національної безпеки, а спікер української розвідки визнавав, що телеграм містить низку загроз для безпеки України, і треба шукати варіанти вирішення цієї проблеми.

Читайте також: 

Фото: Павло Дуров дає інтерв'ю Такеру Карлсону / ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду