Буря з пустелі. Українські медіа повідомили про пилову бурю, яка накриває країну

Буря з пустелі. Українські медіа повідомили про пилову бурю, яка накриває країну

19:09,
1 Квітня 2024
2018

Буря з пустелі. Українські медіа повідомили про пилову бурю, яка накриває країну

19:09,
1 Квітня 2024
2018
Буря з пустелі. Українські медіа повідомили про пилову бурю, яка накриває країну
Буря з пустелі. Українські медіа повідомили про пилову бурю, яка накриває країну
Застерігаючи користувачів берегти органи дихання, низка онлайн-медій повідомили про небезпеку «пилових бур».

Сьогодні, 1 квітня, уранці Український гідрометеорологічний центр повідомив, що хвиля тепла із Західного Середземномор'я принесла з собою й пил з африканської пустелі Сахари, та прогнозується, що він розпорошуватиметься над більшістю областей України. Низка онлайн-медіа, передаючи цю інформацію, дали некоректні заголовки, застерігаючи аудиторію про небезпеку «пилової бурі» з Сахари. Про це повідомили фактчекери громадського проєкту «По той бік новин».

У ранковому повідомленні Укргідрометцентру, опублікованому у фейсбуці, йшлося: «Хвиля тепла із західного Середземномор'я, яка принесла до нас аномально високі температури повітря останніми днями, захопила ще пил із Сахари (це добре видно на супутниковому знімку з платформи EUMETSAT). Мешканці західного регіону могли спостерігати це ще вчора, а сьогодні він пошириться на більшість областей України. Небо буде тьмяним».

Скриншот супутникового знімку з платформи EUMETSAT, представлений Укргідрометцентром, що демонструє поширення хвилі теплого повітря із Західного Середземномор'я

У зв'язку з цим метеорологи порадили: «зачиняйте вікна, пил може бути шкідливим для людей з респіраторними захворюваннями, осіб похилого віку та дітей».

Проте, як звернули увагу фактчекери «По той бік новин», цю «екзотичну» новину в низці випадків подали з некоректними заголовками про «пилову бурю» з Сахари.

Наприклад, Varta1: «Україну накриє пилова буря».

Скриншот інформаційного повідомлення Varta1 за 31 березня

Znaj: «На Україну суне справжня пилова буря та аномальне тепло: прогноз погоди на тиждень».

Скриншот ранкового інформаційного повідомлення Znaj за 1 квітня

Також про це некоректно повідомили Київська міська державна адміністрація («До Києва йде пилова буря із Сахари»), видання «Тексти» («Пилова буря з пустелі Сахара вже в Україні») і ютуб-канал «Фабрика новин» («Буря накрила всю Україну»).

Скриншот з пошуковика Google за 1 квітня

Через дві години Укргідрометцентр на своїй сторінці у фейсбуці уточнив, що забрудненість повітря пустельним пилом не може вважатися пиловою бурею, якщо немає відповідної інтенсивності вітру впродовж тривалого часу.

«Для пилової бурі швидкість вітру має бути вищою за 12 м/с, а тривати це має 3 години й більше. Синоптики Українського гідрометцентру не очікують посилення швидкості вітру, а отже і бурі цього разу не буде. Будь ласка, не плутайте легке погіршення видимості через пил із небезпечним стихійним явищем. Не уявляйте зайвого і не панікуйте», — пояснили метеорологи.

Редакція «Тексти» та КМДА, як повідомили фактчекери, відкоригували заголовки відповідних повідомлень.

Скриншот оновлення заголовку та інформації редакцією «Тексти»

Далі Укргідрометцентр оприлюднив ще одне повідомлення, в якому виклав детальне роз'яснення про поширення теплого повітря з північної частини Африки, із яким переноситься й пил.

Застереження Укргідрометцентру

«Цей пил створює ефект затуманеного неба, в приземному шарі може спостерігатися імла. Концентрації пилу не перевищують гранично допустимих норм», — ідеться в цьому повідомленні.

За повідомленням Укргідрометцентру, найближчої доби така ситуація утримається в більшості областей країни, лише в західних областях завтра вдень атмосферний фронт зумовить дощі, а 3-4 квітня дощі пройдуть на більшій частині території країни, зміниться повітряна маса, якість повітря поліпшиться.

На основі уточнювальних повідомлень, загальноукраїнські онлайн-медіа, як-от «Українська правда» та NV, створили повідомлення, які закликають аудиторію не панікувати: «Без паніки: пилова буря українцям не загрожує, — синоптики», «В Укргідрометцентрі заспокоюють: “пилової бурі” із Сахари не буде».

Однак, попри уточнення метеорологів, окремі медіа не прибрали «загрозливе» попередження про пилову бурю з Сахари із заголовків.

Зокрема, редакція агентства УНН, котра попередила про пилову бурю 31 березня, 1 квітня по обіді подала для читачів новину, в якій вжила те саме словосполучення:  «Небо в Україні стане тьмяним. Скільки триватиме пилова буря та як її пережити».

Залишили без змін заголовки, в яких попереджають про пилову бурю, також онлайн-видання Znaj та «Кременчуцький Телеграф», котрі посилалися на інформацію Метеорологічної станції Бориспіль.

Фото: ілюстративне / Укргідрометцентр

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду