В Україні спостерігали рідкісне явище — північне сяйво

В Україні спостерігали рідкісне явище — північне сяйво

10:52,
24 Квітня 2023
4967

В Україні спостерігали рідкісне явище — північне сяйво

10:52,
24 Квітня 2023
4967
В Україні спостерігали рідкісне явище — північне сяйво
В Україні спостерігали рідкісне явище — північне сяйво
Сяйво з характерним рожево-зеленим забарвленням помітили в низці регіонів.

У ніч з 23 на 24 квітня в кількох регіонах України люди спостерігали північне сяйво, зображеннями якого активно ділилися в соцмережах.

Зокрема, незвичне явище фіксували на Київщині.

Помітили його і на Чернігівщині.

На Львівщині північне сяйво спостерігали впродовж кількох хвилин опісля 22:00.

Помітили північне сяйво також над Хмельниччиною, Волинню, Франківщиною та Рівненщиною.

Імовірність північного сяйва на півночі України прогнозували американський Space Weather Prediction Center і SpaceWeatherLive, які стежать за космічною погодою. Проте вони очікували, що це станеться дещо пізніше.

Незвичне явище в небі може бути наслідком сильного геомагнітного шторму, який, за повідомленням компанії Space Weather Live, відбувся 23 квітня.

Північне сяйво виникає у верхніх шарах атмосфери планети внаслідок зіткнення потоків заряджених частинок із магнітним полем Землі.

Зазвичай такі сяйва спостерігаються на відстані 20–35° від магнітних полюсів Землі одночасно на всіх довготах, але з різною інтенсивністю. Київ розташований на широті 50°, тому для цього регіону планети такі явища є надзвичайно рідкісними.

Нагадаємо, увечері 19 квітня кияни та жителі області могли спостерігати яскравий спалах у небі. Соцмережі вибухнули мемами з різними версіями причин такого явища: від роботи ППО до падіння супутника і навіть появи НЛО.

Фото: PidsluhanoHorodok / Telegram

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду