Соцмережу Х звинуватили в продажі синіх галочок терористичним організаціям

Соцмережу Х звинуватили в продажі синіх галочок терористичним організаціям

17:55,
15 Лютого 2024
1426

Соцмережу Х звинуватили в продажі синіх галочок терористичним організаціям

17:55,
15 Лютого 2024
1426
Соцмережу Х звинуватили в продажі синіх галочок терористичним організаціям
Соцмережу Х звинуватили в продажі синіх галочок терористичним організаціям
Платні підписки виявили у 28 акаунтів, пов'язаних із підсанкційними організаціями та особами, що заборонено правилами соцмережі.

У соціальній мережі Х, яка належить американському бізнесмену Ілону Маску, виявили низку акаунтів, пов’язаних з членами терористичних організацій, які отримали сині галочки підтвердження. Про це йдеться у звіті некомерційної організації Tech Transparency Project.

У звіті TTP стверджується, що соцмережа X надавала преміум-підписку вартістю 8 доларів на місяць суб’єктам, які перебувають під санкціями у США. Загалом дослідники ідентифікували 28 облікових записів, що отримали галочку підтвердження, уникаючи правил соцмережі, які відносять їх до заборонених.

До того ж, за умовами підписки, така позначка передбачає можливість публікувати довші пости та краще просувати їх.

Зокрема, дослідники виявили синю галочку на обліковому записі лідера ліванської «Хезболли» Хасана Насралли з понад 93 тисячами підписників, у той час як організація визнана терористичною у США. Галочку верифікації отримав і обліковий запис Аль-Сааді Каддафі, сина покійного лівійського диктатора Муаммара Каддафі.

У переліку також іранські державні ЗМІ та російське НТВ, «Тінькофф Банк», єменське угруповання «Ансаралла», яке називають «хуситами» і буде офіційно визнане терористичним у США цього тижня. В акаунту було понад 23 тисячі підписників.

Проте, як повідомило BBC, галочки верифікації з більшості згаданих акаунтів після публікації звіту прибрали.

У соцмережі Х публічно заявили, що «процес підписки відбувається з дотриманням юридичних зобов’язань, і компанія має надійний і безпечний підхід до монетизації». В X також заявили, що кілька акаунтів зі звіту прямо не зазначені в санкційних списках, а деякі просто мали галочку, без інших послуг, які підпадають під обмеження. Попри це представники соцмережі запевнили, що за потреби вживуть заходів.

Уточнимо, у правилах X щодо акаунтів із синьою галочкою зазначено, що X Premium не продають особам, які перебувають під санкціями США. Умови для покупців X також прямо забороняють купувати або використовувати платні послуги соцмережі особам, з яким громадянам США не дозволено мати справу через санкції американського міністерства фінансів. Ідеться про осіб з Куби, Ірану, окупованого Криму, Північної Кореї, Сирії.

Нагадаємо, соцмережа X оголосила, що рекламодавці незабаром зможуть розміщувати оголошення поруч із певними акаунтами. Рішення було ухвалено після того, як торік багато брендів вилучили свою рекламу з X, адже вона почала з’являтися поруч із неприйнятним контентом на платформі, зокрема з пронацистськими тезами, наприклад, цитатами Гітлера чи запереченням Голокосту.

Фото: логотип соцмережі Х / Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду