У США відкликали дозвіл на лікування COVID-19 препаратом, який приймав Трамп. Ці ліки поки є в українському протоколі

У США відкликали дозвіл на лікування COVID-19 препаратом, який приймав Трамп. Ці ліки поки є в українському протоколі

15:01,
16 Червня 2020
2746

У США відкликали дозвіл на лікування COVID-19 препаратом, який приймав Трамп. Ці ліки поки є в українському протоколі

15:01,
16 Червня 2020
2746
У США відкликали дозвіл на лікування COVID-19 препаратом, який приймав Трамп. Ці ліки поки є в українському протоколі
У США відкликали дозвіл на лікування COVID-19 препаратом, який приймав Трамп. Ці ліки поки є в українському протоколі
Управління з санітарного нагляду за якістю продовольства і медикаментів (FDA) США відкликало дозвіл на використання препаратів гідроксихлорохін (плаквеніл) та хлорохін для лікування пацієнтів з коронавірусною інфекцією в лікарнях.

Про це повідомляє Управління по санітарному нагляду за якістю продовольства і медикаментів США, передає Meduza.

Згідно з результатами нових клінічних досліджень, ці препарати «ледве ефективні» при лікуванні COVID-19. З урахуванням побічних ефектів їх «потенційні переваги більше не переважують відомі і потенційні ризики», пояснюють у FDA.

«Ми ясно давали зрозуміти, що будемо керуватися наукою та що наші рішення можуть змінюватися в міру того, як ми будемо більше дізнаватися про COVID-19», - заявив заступник керівника FDA за медичними і наукових питань Ананд Шах.

Гідроксихлорохін - препарат від малярії й ревматологічних захворювань. 28 березня FDA дозволило його використання для лікування пацієнтів з коронавірусів в лікарнях США. Застосовувати препарат без нагляду лікаря FDA не рекомендувало.

Напередодні французьке міністерство охорони здоров'я теж відкликало дозвіл на використання гідроксихлорохіну для лікування коронавірусу. У відомстві зазначають, що не мають заявило, достатньо доказів про користь гідроксихлорохіну під час перебігу COVID-19 у пацієнтів.

А як щодо використання гідроксихлорохіну в Україні?

Лікарський засіб «Плаквеніл» з діючою речовиною гідроксихлорохін «прописаний у нашому протоколі лікування хворих на COVID-19 і застосовується для важких пацієнтів винятково в умовах стаціонарів, а також під пильним наглядом лікарів і за письмової згоди пацієнтів», зазначав міністр охорони здоров’я Максим Степанов на початку квітня цього року.

Рішення включити ці препарати в протокол бурхливо обговорювали у лікарських та пацієнтських спільнотах, де озвучували побоювання, оскільки ліки мають серйозні побічні ефекти, звертає увагу УП.  Від ВООЗ Максиму Степанову навіть надсилали листа, де висловлювали занепокоєння українським протоколом лікування через гідроксихлорохін.

Наприкінці травня пан Степанов говорив про можливе виключення такого препарату з національного протоколу лікування коронавірусної інфекції. Створена Міністерством охорони здоров'я мала тоді зібратися для розгляду змін до протоколу лікування COVID-19, щоб переглянути наявність в ньому гідроксихлорохіну як рекомендованого методу терапії хворих на коронавірус.

«Ми відстежуємо все, що відбувається в світі. На цьому тижні буде збиратися робоча група. Вона складається з провідних фахівців, які є в Україні, різних спеціальностей. Це анестезіологи, епідеміологи, інфекціоністи, ендокринологи, кардіологи та інші лікарі. З урахуванням останніх рекомендацій ВООЗ, з урахуванням того, що відбувається в світі, в США, в Європі, з урахуванням нашого досвіду використання цього препарату вони будуть приймати рішення, яке потім буде представлено мені на затвердження. Цим повинні займатися виключно фахівці», - заявляв тоді пан Степанов.

MediaSapiens звернувся за коментарем до пресслужби МОЗ щодо того, чи було винесене якесь рішення з цього питання. Речник відомства Артем Дехтяренко повідомив, що в результаті того засідання цей препарат вирішили поки залишити у списку рекомендованих до використання.

«Цей препарат досі перебуває у протоколі. Є чіткі вимоги, як у нас його використовують. Зараз часто буває так, що світова наукова спільнота спершу відмовляється від випробувань препарату, а потім знову їх відновлює. Рішення приймають залежно від того, які нові наукові дані отримують про COVID-19. У нас регулярно збираються комісії, які вирішують такі питання», - зазначив пан Дехтяренко.

Нагадаємо, раніше Дональд Трамп озвучив антинаукову заяву про «ін’єкції з дезінфікуючими засобами» проти COVID-19.

Фото: pulse.com.gh

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду