NYT подає до суду на OpenAI і Microsoft за порушення авторських прав

NYT подає до суду на OpenAI і Microsoft за порушення авторських прав

17:05,
27 Грудня 2023
1253

NYT подає до суду на OpenAI і Microsoft за порушення авторських прав

17:05,
27 Грудня 2023
1253
NYT подає до суду на OpenAI і Microsoft за порушення авторських прав
NYT подає до суду на OpenAI і Microsoft за порушення авторських прав
Медіа оскаржує навчання моделей штучного інтелекту компаній на його публікаціях без згоди.

The New York Times подала до суду на компанії OpenAI і Microsoft за порушення авторських прав, стверджуючи, що вони незаконно використовували публікації медіа, щоб навчати чатбот зі штучним інтелектом ChatGPT та інші платформи. Про це йдеться у публікації NYT.

У позові, поданому до Федерального окружного суду Манхеттена, стверджується, що мільйони статей, опублікованих The Times, були використані для навчання автоматизованих чатботів, які тепер конкурують із новинним виданням як джерелом надійної інформації.

Позов не містить точної грошової вимоги. Проте в ньому сказано, що відповідачів слід притягнути до відповідальності за «мільярди доларів збитків», пов’язаних із «незаконним копіюванням і використанням унікально цінних робіт The Times». Компанії також мають знищити будь-які моделі чатботів і навчальні дані, які використовують захищені авторським правом матеріали з The Times.

«Відповідачі прагнуть безкоштовно отримати величезні інвестиції The Times у свою журналістику», — йдеться у скарзі, де OpenAI та Microsoft звинувачують у «безкоштовному використанні вмісту The Times для створення продуктів, які замінюють The Times і відбирають у неї аудиторію».

Окрім прагнення захистити інтелектуальну власність, позов The Times розглядає ChatGPT та інші системи ШІ як потенційних конкурентів у новинному бізнесі. Коли чатботів запитують про поточні події чи інші важливі теми, вони можуть генерувати відповіді, які спираються на минулу журналістику The Times. Медіа висловило занепокоєння, що читачі будуть задоволені відповіддю чатбота і відмовляться відвідувати сайт The Times, таким чином зменшуючи вебтрафік, який можна перетворити на дохід від реклами та підписки.

У скарзі навели кілька прикладів, коли чатбот надавав користувачам майже дослівні уривки зі статей Times, для перегляду яких в іншому випадку потрібна була би передплата.

У позові також підкреслюється потенційна шкода бренду The Times через так звані «галюцинації» штучного інтелекту — явище, коли чатботи подають неправдиву інформацію, яка потім помилково приписується джерелу. У скарзі згадується кілька випадків, коли Microsoft Bing Chat давав неправдиву інформацію, яка нібито надійшла від The Times, включно з результатами для «15 найбільш корисних для серця продуктів», 12 з яких не згадувалися у публікації видання.

«Якщо The Times та інші новинні організації не зможуть створювати та захищати свою незалежну журналістику, виникне вакуум, який не зможе заповнити жоден комп’ютер чи штучний інтелект, — йдеться у скарзі. — Буде вироблено менше журналістики, і ціна для суспільства буде величезною».

Нагадаємо, 15 грудня стало відомо, що німецька медіагрупа Axel Springer, видавець Business Insider, Politico та інших відомих видань, започаткувала співпрацю з компанією OpenAI: чатбот ChatGPT зможе узагальнювати у своїх відповідях користувачам інформацію з публікацій медіа.

Фото: офіс The New York Times у Нью-Йорку / brookfieldproperties

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду