Кабмін звільнив голову Держспецзв'язку та його заступника

Кабмін звільнив голову Держспецзв'язку та його заступника

14:15,
20 Листопада 2023
1362

Кабмін звільнив голову Держспецзв'язку та його заступника

14:15,
20 Листопада 2023
1362
Кабмін звільнив голову Держспецзв'язку та його заступника
Кабмін звільнив голову Держспецзв'язку та його заступника
Керівництво Держспецзв’язку підозрюють у заволодінні 62 мільйонами гривень.

Кабінет Міністрів звільнив Юрія Щиголя з посади голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Також у відставку відправили його заступника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктора Жору. Про це повідомив представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді України Тарас Мельничук.

За інформацією Тараса Мельничука, тимчасово обов’язки голови Держспецзв’язку виконуватиме Дмитро Маковський.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура тим часом повідомили про викриття схеми заволодіння державними коштами на суму понад 62 мільйони гривень через закупівлі програмного забезпечення у Держспецзв’язку.

За процесуального керівництва прокурора САП детективи НАБУ голові Держспецзв’язку, його заступнику та ще чотирьом службовим особам повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах або групою осіб.

НАБУ / фейсбук

«Слідство встановило, що впродовж 2020–2022 років власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу.

З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021–2022 рр. кошти у сумі понад 285 млн грн. Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи», — йдеться у повідомленні пресслужби НАБУ.

Слідчі дії тривають. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетні до вчинення цього злочину.

На фото — Юрій Щиголь

Фото: Держспецзв'язку

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду