У Росії запустили провладного конкурента вікіпедії

У Росії запустили провладного конкурента вікіпедії

15:15,
17 Липня 2023
1353

У Росії запустили провладного конкурента вікіпедії

15:15,
17 Липня 2023
1353
У Росії запустили провладного конкурента вікіпедії
У Росії запустили провладного конкурента вікіпедії
Запуск «Рувікі» пов’язаний з посиленням цензури.

У Росії запустили провладного, схваленого державою конкурента онлайн-енциклопедії Wikipedia, оскільки Кремль активізує зусилля з цензурування інформації про війну в Україні. Про це повідомив Telegraph.

«Головний редактор вікіпедії в Росії залишив онлайн-енциклопедію, щоб запустити конкуруючий сервіс, який симпатизує Володимиру Путіну, — йдеться у публікації. — Володимир Медейко, багаторічний керівник редакторів вікіпедії в країні, скопіював існуючі 1,9 мільйона російських статей вебсайту в нову версію, затверджену Кремлем».

У статтях «Рувікі» про Україну не згадується про вторгнення Росії та про міжнародну підтримку Києва.

Сервіс також вирішив не тиражувати статті про спробу державного перевороту Євгенія Пригожина проти Путіна, зазначило видання.

Ruwiki матиме «особливо жорсткі вимоги до якості джерел і незаперечних формулювань щодо поточних подій», — заявив Володимир Медейко в коментарі Bloomberg.

«Новий сервіс посилює спроби Росії ізолювати своїх громадян в інтернеті та жорстко контролювати потоки інформації», — зазначено в публікації Telegraph.

Нагадаємо, Вікіпедія звільнила директора російської юрособи «ВікіМедіа» Володимира Медейка у травні 2023 року. Його також виключили з переліку членів партнерства і безстроково заблокували в самій вікіпедії.

Додамо, російська влада неодноразово висловлювала претензії до контенту вікіпедії. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну російська редакція онлайн-енциклопедії зазнає штрафів через відмову видалити ту чи іншу статтю, пов’язану з перебігом війни.

Врешті наприкінці травня компанія Wikimedia Foundation подала позов проти генпрокуратури Росії та Роскомнагляду через неодноразове блокування статей вікіпедії.

Фото: sotaproject.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду