Червоний Хрест оприлюднив правила для цивільних хакерів, які беруть участь у військових конфліктах

Червоний Хрест оприлюднив правила для цивільних хакерів, які беруть участь у військових конфліктах

14:00,
4 Жовтня 2023
1203

Червоний Хрест оприлюднив правила для цивільних хакерів, які беруть участь у військових конфліктах

14:00,
4 Жовтня 2023
1203
Червоний Хрест оприлюднив правила для цивільних хакерів, які беруть участь у військових конфліктах
Червоний Хрест оприлюднив правила для цивільних хакерів, які беруть участь у військових конфліктах
Хакери піддали сумніву життєздатність рекомендацій МКЧХ.

Міжнародний комітет Червоного Хреста, відповідальний за нагляд і моніторинг дотримання правил війни, вперше опублікував правила для цивільних хакерів, які беруть участь у конфліктах. Організація заявила, що після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну до патріотичних кіберугруповань приєднується безпрецедентна кількість людей, повідомило ВВС.

«Патріотичне» хакерство зросло за останнє десятиліття. У заяві МКЧХ, зокрема, приділено увагу просирійським кібератакам на західні ЗМІ у 2013 році.

Тривожна тенденція, прискорена російсько-українською війною, тепер поширюється по всьому світу, вважає юридичний радник МКЧХ доктор Тільман Роденхаузер.

«Деякі експерти вважають цивільну хакерську діяльність "кіберпильністю" і стверджують, що їхні операції технічно нескладні та навряд чи спричинять значний ефект, — зазначив він. — Однак деякі групи, які ми бачимо з обох сторін, є великими, і ці "армії" атакували... банки, компанії, аптеки, лікарні, мережі залізниць і цивільні державні служби».

З огляду на це Міжнародний комітет Червоного Хреста виокремив декілька основних правил, які базуються на міжнародному праві і спрямовані на забезпечення захисту цивільних осіб та інфраструктури в умовах кібератак:

  • Не проводити прямі кібератаки проти цивільних об’єктів.
  • Не використовувати віруси та інші технології, що поширюються автоматично.
  • Мінімізувати шкоду для цивільних при плануванні атак на військові об’єкти.
  • Не проводити атаки проти медичних та гуманітарних організацій.
  • Не проводити кібератаки проти об’єктів, важливих для виживання людей.
  • Не застосовувати погрози насильством проти цивільного населення.
  • Не закликати до порушень міжнародного права.
  • Виконувати ці правила, навіть якщо ворог їх не дотримується.

У коментарі ВВС речник спільноти «ІТ-Армія України» зазначив, що ще не вирішив, чи застосовувати ці правила, оскільки їх дотримання «може поставити одну сторону в невигідне становище». Разом із тим він повідомив, що спільнота ухвалила рішення не здійснювати атаки на медичні об’єкти.

Тим часом представник прокремлівського хакерського угруповання Killnet відповів питанням на питання: «Чому я повинен слухати Червоний Хрест?».

Представник Anonymous Sudan зазначив, що нові правила «нежиттєздатні і що їх порушення заради інтересів групи неминуче».

Один із високопоставлених членів Anonymous сказав BBC, що вони «завжди працювали на основі кількох принципів, у тому числі правил, цитованих МКЧХ», але тепер втратили віру в організацію і не будуть дотримуватися її нових правил.

Набір правил, запропонованих МКЧХ, викликає особливу увагу через попередні порушення міжнародних норм хакерами, зокрема російськими. Ще до початку повномасштабного військового вторгнення в Україну російські хакери вчинили численні кібератаки, зокрема на енергетичну інфраструктуру та державні вебресурси України, з порушенням кількох зі згадуваних правил.

Нагадаємо, раніше Міжнародний комітет Червоного Хреста запустив соціальну кампанію «Play by true rules», що закликає не чинити воєнних злочинів у світі віртуальних ігор. Для геймерів розробили чотири базові правила ведення війни, яких пропонують дотримуватися під час онлайн-ігор.

На фото: цивільні хакери

Фото: Pexels

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду