Мінцифри Польщі вказало на ризики використання ШІ-застосунків для селфі у стилі Барбі

Мінцифри Польщі вказало на ризики використання ШІ-застосунків для селфі у стилі Барбі

12:25,
2 Серпня 2023
1204

Мінцифри Польщі вказало на ризики використання ШІ-застосунків для селфі у стилі Барбі

12:25,
2 Серпня 2023
1204
Мінцифри Польщі вказало на ризики використання ШІ-застосунків для селфі у стилі Барбі
Мінцифри Польщі вказало на ризики використання ШІ-застосунків для селфі у стилі Барбі
Користувачів попередили про масовий збір персональних даних.

Міністерство цифровізації Польщі попередило про те, що застосунки, які за допомогою штучного інтелекту генерують селфі у стилі ляльки Барбі або її друга Кена, є ризикованими з погляду безпеки персональних даних.

«Остерігайтеся селфі у стилі Барбі! Спочатку була лялька, яка підкорила серця дівчат по всьому світу. Пізніше настав час для касового фільму з Марго Роббі в головній ролі. А потім — "Барбіманія" і повний інтернет фотографій, як людину перетворюють на відому іграшку», — зазначено в дописі Мінцифри Польщі на її фейсбук-сторінці.

Міністерство попередило, що «ця, здавалося б, невинна гра насправді є масовим збором даних інтернет-користувачів», та вказало на два найпопулярніші такі застосунки —  Barbieselfie.ai i Bairbie.me.

Приймаючи політику конфіденційності сервісу Barbieselfie.ai, користувачі надають доступ до:

  • камери смартфона;
  • історії оплат;
  • історії розташування GPS;
  • реєстраційних даних;
  • точних технічних даних смартфона;
  • даних про залучення користувачів у соціальних мережах;
  • інформації про взаємодії з іншими сервісами;
  • даних з опитувань.

У Мінцифри Польщі зазначили, що застосунок Bairbie.me не відповідає вимогам Загального регламенту Європарламенту та Ради (ЄС) щодо захисту персональних даних.

«Фахівці не можуть передбачити, для чого буде використовуватися ваша інформація», — застерегли користувачів.

Раніше фактчекерська ініціатива «Нота Єнота» попередила українських громадян, що сервіс Bairbie.me дійсно збирає електронні пошти, а також фото користувачів.

«Чи це погано? Так собі. Тому що ваші електронні адреси потім можна використати як для маркетингових розсилок, так і для таргетованої реклами. Низка сервісів, які включають моделі штучного інтелекту, не потребують цих даних від вас. З іншого боку, критичне мислення врятує вас від шахраїв або недобросовісної реклами», — зазначили фактчекери.

Тим часом журналісти видання Ain.com зʼясували, що хоч розробник сервісу — компанія Rvnway, має офіси у Нью-Йорку та Сіетлі, одна з її продуктових дизайнерів Анна Старікова, за даними Linkedin, — з Росії. Також вони вказали на те, що запуск згадуваного сервісу був приватною ініціативою і не є частиною офіційної промокампанії фільму «Барбі».

Уточнимо, зацікавлення селфі у стилі Барбі спричинене виходом фільму «Барбі» з Марго Роббі у головній ролі про культову американську ляльку, який за перший прокатний вікенд встановив рекорд касових зборів.

Фото: bairbie.me

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду