ПЦУ схвалила перехід на новий календар з 1 вересня

ПЦУ схвалила перехід на новий календар з 1 вересня

14:07,
24 Травня 2023
2021

ПЦУ схвалила перехід на новий календар з 1 вересня

14:07,
24 Травня 2023
2021
ПЦУ схвалила перехід на новий календар з 1 вересня
ПЦУ схвалила перехід на новий календар з 1 вересня
Святкування Різдва відбуватиметься 25 грудня, а Покрови — 1 жовтня.

Православна церква України у середу, 24 травня, провела архиєрейський собор, на якому затвердили її перехід на новоюліанський календар. За це проголосувала більшість єпископів, лише один був проти, ще один  утримався. Про це повідомило ВВС.

Перехід ПЦУ на новий календар відбудеться з 1 вересня. Відтак Різдво парафіяни ПЦУ відзначатимуть 25 грудня, а не 7 січня. Так само змістяться й інші свята, дати яких стало визначені: Покрова припадатиме на 1 жовтня, Водохреще  на 6 січня, а Миколая на 6 грудня.

УГКЦ та ПЦУ одночасно 1 вересня перейдуть на новий стиль для неперехідних свят, але збережуть чинну пасхалію  святкування Великодня. Це означає, що дата святкування Воскресіння Господнього надалі визначатиметься за старим стилем. Також Трійцю святкуватимуть на 50-й день після Великодня. Такий перехід зі старого юліанського календаря на новий без урахування Великодня називають «новоюліанським».

«Це рішення, на яке чекає від нас і більшість вірних нашої Церкви, і більшість українського суспільства. Це рішення непросте, ми йшли до нього тривалий час, поступово, крок за кроком, і робимо його зважено. Але воно так само необхідне, як свого часу було необхідним рішення запровадити українську живу мову в богослужінні замість традиційної слов’янської, запровадити автокефальний устрій життя Церкви замість багатосотлітньої підлеглості. Не всі сприйняли ці рішення, не всі їх підтримали — але вони були вірними та життєво необхідними. Так само вірним і життєво необхідним для нас є рішення про перехід на оновлений календар, який є більш точним астрономічно та церковно прийнятим, зі збереженням традиційної пасхалії»,  зазначив митрополит Епіфаній, коментуючи ухвалене рішення.

Перехід ще має затвердити помісний собор церкви 27 липня 2023 року. Однак  предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній сказав ВВС, що питання вже вирішене і перехід відбудеться.

«Водночас парафії і монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть таку можливість — календарну реформу обіцяють проводити без примусу, поступово і усвідомлено» повідомили у ПЦУ.

Також Православна церква України має намір звернутися до держави перенести державні свята, які були прив'язані до релігійних.

«Звернемось до влади, щоб узгодити державні свята та церковні. Наприклад, це стосується дня державності на день пам'яті святого Володимира 28 липня, а тепер це буде 15 липня. Це ж стосується Покрови. Будемо просити переносити»,  розповів митрополит Епіфаній.

Нагадаємо, рішення про перехід на новий календар з 1 вересня УГКЦ ухвалила на архиєрейському синоді в лютому. В УГКЦ уже підготували новий календар для вірян.

Додамо, торік у застосунку «Дія» проводили опитування про дату святкування Різдва в Україні. Абсолютна більшість респондентів обрали 25 грудня.

За даними соціологічної групи «Рейтинг», станом на кінець 2022 року майже половина українців підтримувала перенесення святкування Різдва на 25 грудня. Кількість тих, хто підтримує цю ідею, істотно зросла за останній рік.

Фото: ВВС

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду