Верховний Суд повернув частоти для розвитку 5G державі

Верховний Суд повернув частоти для розвитку 5G державі

11:42,
9 Березня 2023
1615

Верховний Суд повернув частоти для розвитку 5G державі

11:42,
9 Березня 2023
1615
Верховний Суд повернув частоти для розвитку 5G державі
Верховний Суд повернув частоти для розвитку 5G державі
Позиція Верховного Суду України відкриває можливість впровадження нової технології зв'язку.

Верховний Суд завершив розгляд справи щодо частот, які у майбутньому можуть використовуватися для розвитку зв'язку 5G. Про це повідомила Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку.

28 лютого 2023 року Верховний Суд дійшов висновку, що регулятор правомірно відмовив компанії «Українські новітні технології» (TMFreshTel) у продовженні терміну дії ліцензії від 1 листопада 2006 року на користування частотами у діапазоні 3,4–3,6 ГГц.  У Європі цей спектр активно використовують для розбудови мереж п’ятого покоління.

Рішення суду ґрунтувалося на тому, що компанія не дотримувалася умов, визначених у ліцензії, несвоєчасно та не в повному обсязі сплачувала рентну плату за користування радіочастотним ресурсом України, а також припинила подавати до регулятора обов’язкову звітність. Фактично, вона припинила діяльність ще у 2018 році, але все ще володіла ліцензією на ці частоти. 

Постанова суду касаційної інстанції остаточна та не оскаржується.

«Позиція Верховного Суду України в постанові від 28 лютого 2023 року фактично розблокувала можливість впровадження нових радіотехнологій у смугах радіочастот 3400…3600 МГц», — зазначено у повідомленні НКРЗІ.

Зазначимо, наразі в Україні відсутні ліцензії на розгортання зв'язку 5G. Конкурс на видачу ліцензій на користування 5G в Україні планувалося оголосити у травні 2022 року, проте уряд відклав його.

Фото: Unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду