ms.detector.media
Юлія Поліковська
09.03.2023 11:42
Верховний Суд повернув частоти для розвитку 5G державі
Верховний Суд повернув частоти для розвитку 5G державі
Позиція Верховного Суду України відкриває можливість впровадження нової технології зв'язку.

Верховний Суд завершив розгляд справи щодо частот, які у майбутньому можуть використовуватися для розвитку зв'язку 5G. Про це повідомила Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку.

28 лютого 2023 року Верховний Суд дійшов висновку, що регулятор правомірно відмовив компанії «Українські новітні технології» (TMFreshTel) у продовженні терміну дії ліцензії від 1 листопада 2006 року на користування частотами у діапазоні 3,4–3,6 ГГц.  У Європі цей спектр активно використовують для розбудови мереж п’ятого покоління.

Рішення суду ґрунтувалося на тому, що компанія не дотримувалася умов, визначених у ліцензії, несвоєчасно та не в повному обсязі сплачувала рентну плату за користування радіочастотним ресурсом України, а також припинила подавати до регулятора обов’язкову звітність. Фактично, вона припинила діяльність ще у 2018 році, але все ще володіла ліцензією на ці частоти. 

Постанова суду касаційної інстанції остаточна та не оскаржується.

«Позиція Верховного Суду України в постанові від 28 лютого 2023 року фактично розблокувала можливість впровадження нових радіотехнологій у смугах радіочастот 3400…3600 МГц», — зазначено у повідомленні НКРЗІ.

Зазначимо, наразі в Україні відсутні ліцензії на розгортання зв'язку 5G. Конкурс на видачу ліцензій на користування 5G в Україні планувалося оголосити у травні 2022 року, проте уряд відклав його.

Фото: Unsplash

ms.detector.media