Судові повістки та виклики почали надсилати українцям у Viber

Судові повістки та виклики почали надсилати українцям у Viber

12:34,
16 Лютого 2023
1798

Судові повістки та виклики почали надсилати українцям у Viber

12:34,
16 Лютого 2023
1798
Судові повістки та виклики почали надсилати українцям у Viber
Судові повістки та виклики почали надсилати українцям у Viber
За пів дня розсилання повідомлень через Viber суди змогли зекономити п'ять тисяч гривень.

З 15 лютого суди в Україні почали надсилати повістки та виклики через месенджер Viber.  

Це передбачено в оновленому Порядку надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі, затвердженому наказом №28 Державної судової адміністрації від 23 січня 2023 року, повідомляє Державна судова адміністрація України (ДСА). 

Відтпере за замовчуванням система документообігу намагається надіслати повістку через Viber, а в разі неможливості такого надсилання повістку відправляють через SMS.  

За словами судової адміністрації, така ініціатива «спрямована в першу чергу на економію коштів бюджету», адже для відправки однієї повістки за допомогою Viber потрібне лише одне повідомлення проти п'яти-шести SMS-повідомлень у середньому та 15 як максимум. 

Як розповів виконувач обов'язків генерального директора ДСА Микола Козлов, за пів дня 15 лютого завдяки розсиланню повідомлень через Viber суди змогли зекономити понад 5 тис. грн, або 42%. На месенджер доставлено 60% повісток.  

На думку Козлова, якщо всі повістки, які за ці пів дня були доставлені електронними повідомленнями, направити регулярною поштою, то це б обійшлось бюджету у 23 рази дорожче, і замість 7 тис. грн це б коштувало 160 тис. грн. 

ДСА закликала всіх учасників судового процесу віддавати перевагу електронній комунікації із судом, а суди — «бути більш рішучими в застосуванні цифрових технологій». 

Як повідомлялось, на порталі «Дія» протягом шести місяців має з'явитися нова послуга — електронний військовий квиток. Однак новий порядок узяття на військовий облік не означає, що повістки надходитимуть громадянам через «Дію». 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду